Wyślij e-mail
Celem szkolenia jest:
- Nabycie umiejętności, które umożliwią wdrożenie Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej (GMP/GHP) oraz systemu HACCP,
- Zapoznanie się z tematyką bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
- Poznanie zasad wdrażania systemu bezpieczeństwa żywności w oparciu o Codex Alimentarius,
- Uzyskanie specjalistycznej wiedzy z zakresu regulacji prawnych obowiązujących w zakresie bezpieczeństwa żywności, ze szczególnym uwzględnieniem standardów działania inspekcji sanitarnej.
Korzyści z udziału w szkoleniu:
- Uzyskanie niezbędnej wiedzy z zakresu dostosowania przedsiębiorstwa i jego pracowników do wymogów systemu HACCP,
- Otrzymanie zaświadczenie o odbyciu szkolenia, które stanowi potwierdzenie kwalifikacji dotyczących zasad wprowadzania systemu HACCP.
PROGRAM SZKOLENIA:
I. POLSKIE I UNIJNE WYMAGANIA PRAWNE W ZAKRESIE ZAPEWNIENIA BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO ŻYWNOŚCI
- Przepisy Ustawy o żywności i żywieniu oraz rozporządzeń szczegółowych odnoszących się do bezpieczeństwa produkcji i obrotu żywnością,
- Wymagania instytucji kontrolnych w praktyce działalności przedsiębiorstw,
- Odpowiedzialność producenta / handlowca.
II. ZASADY DOBREJ PRAKTYKI PRODUKCYJNEJ (GMP) I DOBREJ PRAKTYKI HIGIENICZNEJ (GHP) W PRODUKCJI I OBROCIE ŻYWNOŚCIĄ
- Rodzaje zagrożeń żywności i ich źródła,
- Źródła zakażeń i zatruć pokarmowych oraz główne choroby przenoszone drogą pokarmową,
- Obszary funkcjonowania zasad GHP,
- Obszary funkcjonowania zasad GMP,
- Sporządzanie procedur, instrukcji i rejestrów jako warunek prawidłowej kontroli wewnętrznej w zakładzie, zgodnie z omówionymi zasadami GHP i GMP.
III. PODSTAWOWE INFORMACJE NT. SYSTEMU HACCP
- Znaczenie systemu dla bezpieczeństwa żywnościowego konsumentów,
- Historia i terminologia systemu HACCP,
- 7 zasad systemu HACCP,
- 12 etapów wdrażania systemu HACCP - czyli, jak poruszać się po systemie podczas wdrażania poszczególnych zasad.
Osoba prowadząca szkolenie - mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, trener systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP, GHP, GMP, posiadający doświadczenie audytowania systemu HACCP oraz wdrażania systemów jakości.
Informacje organizacyjne:
- Termin szkolenia podany na stronie głównej Centrum EDOOR: Wyślij e-mail
- Czas trwania: 10.00 - 15.00 (6 godz. lekcyjnych)
- Grupa szkoleniowa: 10 – 15 osób.
- Szkolenie odbędzie się w siedzibie firmy EDOOR: ul. Stefana Okrzei 102 F, 07-202 Wyszków.
- Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe. Szkolenie zakończy się uzyskaniem certyfikatu.
- Cena uczestnictwa jednej osoby w szkoleniu: 150, - PLN (brutto).
W cenę wliczone są: materiały szkoleniowe, imienny certyfikat
ukończenia szkolenia oraz serwis kawowy.
Uprzejmie zachęcamy do pobrania i dokładnego wypełnienia Wyślij e-mail , zawierającego zasady współpracy oraz procedurę dalszej rejestracji uczestnika szkolenia.
Wypełniony formularz zgłoszeniowy prosimy przesyłać na adres e-mail: Wyślij e-mail lub faksem pod numer: (029) 742 69 80. W odpowiedzi otrzymają Państwo od nas potwierdzenie wstępnej rejestracji uczestnika szkolenia. Pełna rezerwacja miejsca na szkoleniu następuje po dokonaniu wpłaty na konto Centrum EDOOR.
ZAPRASZAMY DO SKORZYSTANIA Z NASZEJ OFERTY!
Szkolenie organizowane we współpracy z Centrum Rozwoju Gospodarczego.
Zapraszam serdecznie do kontaktu poprzez formularz.
Oddzwonię lub odpiszę niezwłocznie.