Galeria Wellness
Wrocław ul. Kazimierza Wielkiego 67/205
Wyślij e-mail
Dlaczego Herbalife ?? Dlaczego u mnie ??
Jedz to, wyklucz tamto. Wokół diet stworzono wiele mitów. Niektóre mają silne podwaliny naukowe, inne bazują na ludzkiej naiwności. A jak jest naprawdę? Chcę Państwu uzmysłowić, że podstawowym kluczem do opanowania potrzeb własnego ciała jest PERSONALIZACJA.
Zastanówmy się przez chwilę.... Jak to jest, że niektóre diety jednym służą, a innym wręcz przeciwnie? Dzieje się tak głównie dlatego, że najczęściej przez przypadek trafili w gusta własnego ciała. A czego chce ciało? To proste, potrzebuje z tego co zjemy wyprodukować energię. Przyrównajmy na moment własne ciało do samochodu. Jeden samochód jeździ na benzynę, drugi na olej napędowy, a trzeci na gaz. Co by się stało z samochodem, gdybyśmy używając "sprytu" do zbiornika z gazem wtłoczyli benzynę? Wolę nie myśleć, ale jedno jest pewne - nie pojedziemy daleko. Tak samo sprawa ma się z naszym organizmem.
Jeśli przyjrzymy się dietom, zobaczymy, że niektórzy chudną używając diety Kwaśniewskiego a inni męcząc się na zupie kapuścianej, czy wysoko węglowodanowej, osiągają wyniki. Gdyby jednak zamienili się dietami, mogą tylko pogorszyć sytuację.
W roku 1940 Wiliam H. Sheldon stworzył teorię somatotypów. Jeśli na typ metaboliczny nałożymy wiedzę o somatotypie, obliczymy zapotrzebowanie kaloryczne i na białko, to w przypadku mężczyzn to właściwie już wszystko, co wiedzieć powinien. Wie ile powinien jeść i z których grup pokarmowych więcej, z których mniej i może chudnąć (czy nabierać) masy bez niepotrzebnych wyrzeczeń.
W przypadku kobiet warto ustalić jeszcze typ hormonalny. Wyróżniamy cztery typy budowy pań: ginekoidalny, oznaczający się kumulacją tłuszczu, głównie w obrębie bioder, androidalny, pani tyje głównie w obrębie pasa i biustu, tarczycowy, smukła osóbka, która tyje głównie na brzuchu i w udach oraz limfatyczny, pani tyje właściwie wszędzie równomiernie i ma tendencje do opuchnięć. Każda z tych pań powinna odżywiać się nieco inaczej, aby gubić tkankę z miejsc na których szczególnie jej zależy.
Cały ten mechanizm brzmi skomplikowanie, w praktyce jest bardzo łatwy w zastosowaniu. Jeśli mąż i żona prezentują dwa różne typy metaboliczne, nie oznacza to, że trzeba prowadzić dwie kuchnie. Oznacza to tylko, że powinni w innych proporcjach poukładać wszystko na talerzu. Dwa typy mogą też podzielić się kurczakiem bez kłótni. Jeden powinien wziąć udko, inny pierś.
Jakie informacje w takim razie powinna posiąść osoba zmieniająca nawyki żywieniowe i planująca swój cel dietetyczny?