Chłodnie na statkach - Przemysł chłodniczy znalazł sposób dla wszelkich problemów wiążących się z przechowywaniem, przewożeniem i wykorzystywaniem produktów spożywczych. Dzisiaj praktycznie w każdym miejscu można zamontować chłodnie.Tam, gdzie tylko jest dostęp do prądu i mogą działać urządzenia chłodnicze można dziś zainstalować chłodnie. Nawet przemysł morski nie tworzy tu problemu. Transport żywności statkami również wymaga zainstalowania specjalnej lodówki. Promy pasażerskie przewożą spożywkę, którą serwuje się podróżującym klientom. Kutry rybackie natomiast wymagają lodówek do tego, żeby ryby nie popsuły się w czasie schodzenia z połowów do domu. Obecność chłodni na statku w obecnych czasach jest niezbędna. Statki, na których zamontowane są chłodnie, stosują agregaty, nie tylko te potrzebne do pracy lodówek, lecz również te, które produkują prąd. Do działania chłodni na pokładzie potrzebne są więc nie tylko chłodnicze agregaty lecz także prądotwórcze agregaty. Dzięki stworzeniu technologii montowania chłodni na pokładach statków uzyskano możliwość tprzewożenia produktów spożywczych przez morza. Warto pamiętać, iż 100 lat temu było to nie do zrealizowania, z tego powodu transport morski w przypadku produktów spożywczych miał racje bytu wyłącznie w wypadku produktów mogących przebywać w wysokich temperaturach. W zimie, kiedy na powietrzu było chłodno, morski transport był możliwy ale niezwykle uciążliwy.