-
Witam. Pytanie nadaję do wszystkich podróżników. Co warto jest sobie założyć na wakacjach ? Kartę kredytową czy konto walutowe? Razem z żoną dość często podróżujemy i jednak na dłuższych wyprawach takie rozwiązanie by się przydało. Chociażby ze względu na to,że nie trzeba nosić całej kasy ze sobą .
Jak i czasami wystąpi jakiś nieprzewidziany wydatek.
-
-
W zasadzie wszystko jest zależne od tego w jaką długą podróż się wybierasz. Jeśli w krótszą to moim zdaniem lepiej byłoby sobie założyć kartę kredytową. Dostaniesz ją bez problemu w każdym banku .Jest tam brak kosztów transakcji bezwalutowych. Jednak opłaca sie ona jedynie w przypadku mniejszej liczby transakcji ponieważ koszt przewalutowania jest spory no i jednak trzeba dużo płacić za wypłaty z bankomatów.
Jeśli jedziesz na dłużej to jednak stawiałbym na konto walutowe.
W zależności od tego w jakim kierunku sie wybierasz.
-
My razem z mężem jednak zainwestowaliśmy w konto walutowe - raczej nie wybieramy się w jakieś mocno dalekie podróże. Tak na tydzień, max dwa jednak przezorny zawsze zabezpieczony i nie nosimy kasy ze sobą ...
Nie wyobrażam sobie na przykład sytuacji, w której ktoś mi ukradnie pieniądze i trzeba będzie dla przykładu wracać za pożyczone z ambasady pieniądze brrr...
Jednak nie jestem obecnie zadowolona z mojego wyboru. Niestety ale opłaty w przypadku mojego konta walutowego są zbyt wysokie.
Czy jakiś bank oferuje całkowicie darmową obsługę konta?
-
Z tego co wiem to obecnie banki oferują całkowicie darmową obsługę konta:
BGŻ
mBank
oraz City Handlowy
Ale nie zwracaj uwagi tylko na to. Ważny jest również przelicznik euro - jest to ważne ponieważ warto jest wybrać ten bank, który ma lepszą ofertę od kantoru.
-
Ok dzięki za wszystkie opinie - w szczególności za zestawienie. Teraz mam mniej więcej jako taki ogląd gdzie warto jest sobie założyć konto. Myślę,ze jeszcze skonsultuję sie z doradcą finansowym. Może on jeszcze mi coś podpowie.
W zasadzie to planuję kilka lotów w najbliższych miesiacach tak więc jednak konto się przyda.
-
-
Zobacz https://prakticer.pl/jak-wybrac-korzystny-kredyt/ dobra decyzja.