Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

OFE: Dlaczego muszę pracować na dyrektorów

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

OFE: Dlaczego muszę pracować na dyrektorów

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Greed 13 lis 2010, 8:50
    Podejmując pracę niemiałem wyboru i zostałem wciągnięty w tę hucpę zwaną Otwartymi Funduszami Emerytalnymi. Regularnie płacę składki, a co raz słyszę, że moja emerytura z ZUS i OFE nie wystarczy mi nawet na wakację "w bali". Zastanawiam się w takim razie na kogo pracuję. Ci wszyscy dyrektorzy i zarządzający OFE śmietwie sobie żyją za moje pieniądze, a to co mi dają w zamian jest nic nie warte.

Dlaczego państwo zmusza mnie do utrzymywania tych giełdowych krezusów?
  • Barnaba56 13 lis 2010, 12:38
    OFE jak OFE to system kapitaowy. Ktoś musi pracować, aby ktoś mógł żyć. To wszystko jest tak zbudowane, aby każdy siedział cicho i płacił. Nawet aby przenieść SWOJE pieniędze z OFE do OFE muszę płacić.

Jednak to ZUS nas goli z pieniędzy. Zatrudnia armię urzędników, buduje nowe siedziby, a raczej apartamentowce i nic z tym nie da się zrobić. Kiedy my się pomylimy to ZUS ma chyba 10 lat na dochodzenie należności, ale ja nas skubie to zobowiązania przedawniają się po 3 latach. Czytałem taki artykuł "ZUS okradł kobietę z emerytury i nie poniesie konsekwencji" http://emerytury.wp.pl/kat,9922,title,ZUS-okradl-kobiete-z-emerytury-i-nie-poniesie-konsekwencji,wid,12309965,wiadomosc.html?ticaid=1b421

Normalnie skandal.
  • Manko 13 lis 2010, 13:38
    Od jakiegoś czasu nawet politycy zaczęli coś mieszać z tymi OFE. Zmniejszyć składkę, przenieść do ZUS albo zrobić OFE dobrowolne.

To dla mnie zastanawiające, bo OFE kupują głównie papiery rządowe i finansują naszą Zieloną Wyspę. Jeśli OFE przestaną finansować takie papiery, to skąd rząd weźmie pieniądze. Przyjdzie czas, że nikt już nie będzie pożyczał.

Jeśli te całe OFE padną, zarządzający umyją ręce z długami zostaje się państwo czyli tak naprawdę my.
  • Zusowiec 13 lis 2010, 16:02
    To wszystko miało wyglądać inaczej niż jest teraz. Tylko wszyscy zwietrzyli w tym niezły interes. Państwo narzeka, że sporo kasy musi wydawać na reformę emerytalną. Bo jest tak, że ZUS przelewa część składki do OFE, ale zaraz potem idzie do skarbu państwa i mówi, że tyle a tyle przelano na konta OFE, proszę o zwrot tych pieniędzy i ten zwrot dostaje.

To wpływa niekorzystnie na stan naszych finansów publicznych. Bruksela nie godzi się, aby te transfery odliczyć od długu, co nas jeszcze bardziej pogrążą.
    Dziwię się, że w ciągu ponad dekady OFE zaraobiły raptem 100 proc. tego co na początku wpłacono. Taki wynik mógłby osiągnąć każdy z nas bez pobierania prowizji i opłat za zarządzanie.
  • Greed 13 lis 2010, 19:54
    I o tym mówię. Pierwsza uczestniczka OFE dostała 23 zł emerytury. Nie ma żadnego mechanizmu zabezpieczenia w momencie, kiedy tuż przed przejściem na emeryturę wszystko leci w dól i OFE traci twoje pieniądze.

To czysty zysk dla OFE ich dyrektorów, księgowych i giełdowych manipulantów. A ty człowieku tyraj aż do śmierci i może zobaczysz morze w telewizji, jak będzie ciebie stać na zakup telewizora.
  • Biznesmenik 13 lis 2010, 20:27
    W Warszawie jest taki pomnik Czterech Walczących i czterech Śpiących.
    Przed ZUS powinien być podobny monument 15 mln pracujących i 50 tys. wygodnie śpiących.
    Ja na pewno lepiej pomnożyłby swoje pieniądze na emeryturę, ale państwo mi je co miesiąc zabiera.
  • FinansowyKrawiec 13 lis 2010, 21:05
    Najgorzej jest w funduszach inwestycyjnych. Jest to prawie to samo co OFE, ale nikt nie gwarantuje niczego.
    W OFE jest przynajmniej ten mechanizm, że jest wyliczana średnia stopa zwrotu. Kidy OFE jej nie osiągnie dopłaca. Ten mechanizm jednak nie działa, kiedy wszystkie OFE są na minusie.

• Greed 14 lis 2010, 1:00
    Oooo to państwo zwraca ZUSowi pieniądze jakie on przekazał do OFE. Tego nie wiedziałem. To dlatego Fedak chce zmniejszyć wysokość odprowadzanych składek. Tylko dalczego nikt ni martwi się o wysokość mojej emerytury smutny
  • 100euro 15 gru 2010, 11:01
    Te całe OFE to nieporozumienie.
    Przecież te fundusze inwestują głównie w papiery skarbowe, a nie w gospodarkę. Za X lat kiedy OFE zwróci się do państwa o wykup obligacji to może powiedzieć sorry gregory ale w tej chwili nie mamy kasy, przjdźcie później.
    Na tym interesie zarabiają głownie maklerzy i inne białe kołnierzyki. świetnie się bawią za nasze pieniądze, tylko ich jakoś nie pomnażają. Przez dekadę zarobili trochę i głosili MEGA SUKCES.
  • ecfg 24 gru 2010, 14:28
    Greed napisał:Podejmując pracę niemiałem wyboru i zostałem wciągnięty w tę hucpę zwaną Otwartymi Funduszami Emerytalnymi. Regularnie płacę składki, a co raz słyszę, że moja emerytura z ZUS i OFE nie wystarczy mi nawet na wakację "w bali". Zastanawiam się w takim razie na kogo pracuję. Ci wszyscy dyrektorzy i zarządzający OFE śmietwie sobie żyją za moje pieniądze, a to co mi dają w zamian jest nic nie warte.

Dlaczego państwo zmusza mnie do utrzymywania tych giełdowych krezusów?
    Przede wszystkim, to Ty nie płacisz składek! Jest to pobierane ze skladki emerytalnej jaka wpływa do ZUS obojętnie, czy jesteś w OFE czy nie. Jeżeli jesteś w takiej kategorii wiekowej gdzie jest obowiązek przynależności do OFE, to mie masz wyjścia i musisz posiadać rachunek w OFE - taka jest ustawa.
    Czy emerytura z ZUS i OFE wystarczy Tobie na wakacje na bali, nie wiem, to zależy ile będziesz miał lat składkowych.
    Nie pracujesz na dyrektorów, a jeżeli nawet to tylko dlatego, że nie jesteś dyrektorem. :-)
    Jeżeli nie będziesz należał do OFE, to i tak będziesz utrzymywał krezusów w ZUS.
    Proponuję zagłębić się w działeni tej Ustawy, nawet poprosić kogoś niech wytłumaczy działanie reformy emerytalnej, bo jak widzę, Twoja wiedza na ten temat jest zerowa. :-)
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum