Favore.plForumKomputery, Internet, telefony

Co można załatwić przez ePUAP

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Co można załatwić przez ePUAP

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • MocyCios 6 cze 2011, 10:31
    Czytałem, że za kilka dni rusza system czy konto ePUAP, który podobno ma ułatwić kontakt obywatela z urzędem? Ale co dokładnie to będzie za ulga dla mnie Polaka? Co ja załatwię przez ten internet, czy to będzie taki e-pit, czy co?
    Muszę mieć ten podpis elektroniczny czy jak to tam się nazywa, aby z tego korzystać?
  • 4Alien 6 cze 2011, 14:08
    ePUAP, czyli Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej to ma być rewolucja w kontaktach na linii obywatel-urzędnik. To jest bardzo dobre rozwiązanie, choć pewnie na początku (wiele rok, dwa) będą pojawiać się błędy i niedociągnięcia. Niemniej jest to krok w dobrym kierunku i na pewno ułatwi życie - przynajmniej takie są założenia. Tylko czy urzędnicy też będą zadowoleni to jest inna kwestia.
  • DDR 6 cze 2011, 14:26
    Teoretycznie można za pomocą platformy zrobić bardzo wiele. W katalogu usług ePUAP znajdują się takie sprawy, jak złożenie wniosku o dowód osobisty, opłacenie mandatu, założenie działalności gospodarczej, czy wystąpienie o koncesję. Pewnie system będzie sukcesywnie rozbudowywany i w przyszłości wszystko będzie można zrobić przez sieć. Na razie to marzenie, ale zawsze coś.
    Porównanie z e-pitami w naszym kraju jest zasadne, po każdy słyszał o trudnościach z tym związanych.
  • Enzon 6 cze 2011, 18:06
    System nie jest czymś nowym, bo on już funkcjonuje od 2 lat, tylko teraz obywatele uzyskają możliwość skorzystania z niego przez konieczności posiada certyfikowanego podpisu elektronicznego. Wystarczy zweryfikowane konto w systemie uPUAP i można załatwiać sprawy. Jak to będzie w praktyce dowiemy się za dzień czy dwa.
  • Metadane 6 cze 2011, 19:42
    System tworzy COMARCH więc nie należy oczekiwać, że na początku nie będzie błędów. Może nawet system się posypie.
  • Gonz0 6 cze 2011, 21:52
    Ten system może i się sprawdzi w dużych miastach bo w tych mniejszych nie. A wiecie dlaczego. Bo to jakie sprawy będzie można załatwić zależy od danego urzędu/gminy, jakie oni tam formularze wrzucą. A skąd mała gmina weźmie kasę na inwestycje informatyczne? W małych miejscowościach z resztą ludzie kompów nie mają więc i tak będą chodzić do urzędu. I taka będzie "informatyzacja" po polsku. skrzywienie
  • 6CiS 7 cze 2011, 0:27
    Jedno przynajmniej jest na plus - korzystanie z "epupa" będzie darmowe. To chyba jedyna zaleta na początek. A urzędnik, ten to będzie biedny, zawsze mógł spojjrzeć na petenta tak, aby temu żyć się odechciało, a teraz co? Biedak będzie mógł co najwyżej prosić o uzupełnienie wniosku.
  • Hammer 7 cze 2011, 7:15
    A co trzeba zrobić aby korzystać z tego systemu- rejestracja auta przez internet bardzo mi się podoba, niekiedy musiałem stać w takiej kolejce, że już miałem dosyć wszystkiego. Mam gdzieś iść wyrobić jakiś dokument, założyć coś, wykupić czy co konkretnie zrobić.
  • HyperTrading 7 cze 2011, 10:51
    To będzie tak, że wypełni się na stronie ePUAP specjalny formularz z danymi osobowymi itd. a następnie idzie się do urzędu celem potwierdzenia tych danych, czy to my faktycznie zakładaliśmy te konto. Idąc do urzędu najlepiej więc zabrać dowód osobisty i na tej podstawie potwierdzą, że my to faktycznie my.
  • Mieszkaniec 7 cze 2011, 11:07
    No fajnie, ale do jakiego urzędu???
1 2 z 2  
Komputery, Internet, telefony - dyskusje na forum