Favore.plForumKomputery, Internet, telefony

Piractwo nie szkodzi producentom, strona 3

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Piractwo nie szkodzi producentom

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Pol_Liberty 20 mar 2011, 8:12
    Mnie zastanawia dlaczego to organ państwowy ma dbać o interesy wybranej, wąskiej grupy przedsiębiorców - tu producentów i sprzedawców oprogramowania. Czy takie rozwiązanie nie narusza zasady działania biznesu na równych warunkach. Skoro fiskus szczególnie zadba interesy jednej gałęzi biznesu, a pominie inne to może to zaburzyć uczciwą konkurencję i poczucie sprawiedliwości.
    Taki rolnik co dostarcza mleko do mleczarni może się nieźle wkurzyć gdy ta mu nie zapłaci za dostawę. Jeszcze bardziej się wkurzy kiedy dowie się, że państwo polskie zamiast dbać o jego interes dba o interesy firmy z miliardami dolców na koncie ... a wybory się zbliżają.
    To rolnik jest wyborcą a nie zachodni koncern. Politycy chyba o tym zapomnieli. przebiegły
  • gizmodo 20 mar 2011, 10:17
    Ale jaki wstyd dla firmy kiedy okaże się, że ma pirata na dysku. To jest większa kara niż karanie finansowe, bo wpływa na wizerunek firmy wśród kontrahentów. A wizerunek wiadomo dobro tworzone latami i niszczone podczas jednej akcji.
  • Gregori 20 mar 2011, 13:28
    Nie tak dawno na początku marca skontrolowali jedną z firm w Tarnowskich Gór. Policjanci znaleźli piracki soft za 1,4 mln zł.
    No ja nie wiem co to musiało być ale za taką kasę to można kupić ze 100 licencji na 3D Studio Max.
    Firmy też kopiują co się da aby tylko mieć. Ta firma już jest skończona.
  • OpenUser 20 mar 2011, 16:36
    Niektóre programy łatwo jest zastąpić innymi. Nie stać ciebie na Office używasz OpenOffica lub podobnych, gorzej jak jest potrzebna usługa SharePoint. Ale i z tym zaradni Polscy by sobie poradzili i tanio rozwiązali problem.
    Może firmy IT powinni też wyjść z jakąś ofertą do małych firm. Wydatek 20 tys na programy od razu to nie każdego stać i nie zawsze się go używa no nie przez 24 h/dobę.
  • HTTP404 20 mar 2011, 20:01
    No jakiś leasing oprogramowania by się przydał albo płacenie na czas. Firma korzysta z programu po opłaceniu abonamentu lub rozliczanego na godziny.
    Producent też oszczędza, bo nie musi produkować programu w wersji BOX. Oszczędza na pudełkach i nie daje zarabiać pośrednikom po 30 procent na sprzedaży. To od razu przekłada się na niższą cenę i wszyscy są zadowoleni.
  • PlugandPlay 20 mar 2011, 22:48
    Ale takie rozwiązanie już jest computing cloud czyli przetwarzanie w chmurze. Google Docs przecież tak działa.
    Osobiście potrafię sobie wyobrazić używanie AutoCada na tej zasadzie. Problem może stanowić sieć internet która u nas jest mało przepustowa. Przesłanie 10 GB danych trwa wieki i to jest jakiś hamulec rozwoju zaawansowanych usług w chmurze.
  • Crack 21 mar 2011, 6:28
    To trochę jak polowanie na czarownice. Tylko teraz oprócz Business Software Alliance będzie to robić jeszcze skarbówka.
    Normalnie zaje fajnie być przedsiębiorcą w tym kraju. Ciągle kontrole i naloty.
    Ciekawe dlaczego nikt nie kradnie Blendera do tworzenia animacji 3D... a jasne, bo jest darmowy. wielki uśmiech
  • Kupiec 21 mar 2011, 9:06
    X lat temu też korzystałem w domu z różnych programów bez licencji. Nie dla wygody ale dla mnie były za drogie. Dopiero jak zacząłem zarabiać i mieć jakieś przyzwoite dochody przestałem się bawić w szukanie sposobów na omijanie zabezpieczeń. Czas stał się dla mnie cenniejszy niż parę zaoszczędzonych złotych. I tu tkwi rozwiązanie problemu piractwa, choć kto przyzwyczaił się do kopiowania ...oj cięzko mu z tego zrezygnować
  • Goldman 21 mar 2011, 12:41
    Za piractwo grożą kary, ze głowa boli:

*grzywna do 720 tys. zł,
    * ograniczenie wolności do 12 miesięcy,
    * pozbawienie wolności na okres od trzech miesięcy do pięciu lat,
    * przepadek narzędzi przestępstwa ( nośników danych, komputerów).

Ponadto producent oprogramowania ma prawo żądać naprawienia szkody w pełnej wysokości, a to jest już uzależnione od jego strat.
  • InfernoO 21 mar 2011, 14:33
    ... albo może ograniczyć się do dwu czy trzy krotności ceny oprogramowania.
Komputery, Internet, telefony - dyskusje na forum