Była taka seria z Neutrogeny, kremy do twarzy zmniejszające pory skóry. Nazywały sie Visibly Refined i faktycznie wyraźnie skutkowaly. Tylko nie wiem czy jeszcze można to kupić, w kazdym razie zawierały retinol i złuszczające AHA. Można szukać kosmetyków o podobnym składzie o ile tego z Neutrogeny nie ma już w sklepach (bo dawno temu używałam).
Najlepszy kosmetyk jaki znam na rozszerzone pory jaki znam to Idealist ELauder! Dziewczyny on naprawdę działa cuda. Pory są wyraźnie zmniejszone, cera ujednolicona, jedwabiście gladka, więc podklad trzyma się perfekcyjnie i nie wchodzi w pory, co daje o wiele trwalszy makijaż bez używania dodatkwoych baz pod podkład. Jedyna jego wada to cena, ale na szczęście jest bardzo wydajny.
A z zabiegami u kosmetyczki to jest troche tak, że przy rozszerzonych porach bardziej się liczy staranna pielegnacja na codzień niż regularne, ale no co 3miesiące wizyty u kosmetyczki
Na rozszerzone pory najlepsza są specjalne (na bazie glinki zielonej) maski oczyszczajace-ściagające oraz ich sumienne stosowanie Ja sobie nawet robię w domu maseczki, ubijam pianę z białek i dolewam sok wyciśnięty z cytryny. świetnie ściąga pory
A czy ktoś zafundował sobie zabieg w salonie kosmetycznym na pory? Jestem ciekawa czy to skuteczne, bo nie wiem czy lepiej raz na jakiś czas iść na oczyszczanie czy tam złuszczanie czy lepiej zainwestować w lepsze kosmetyki do domowej pielęgnacji... pewnie i to i to
Mikrodermabrazja daje bardzo ładne efekty, gabinety polecają też złuszczanie kwasami, jonoferezę itd, ale trzeba pamiętać, żę jeśli skóra jest z natury tłusta i dlatego pory są rozszerzone, to efekt będzie słabszy i to powie każda kosmetyczka, bo problem polega na nadmiernej aktywności gruczołów łojowych...
W ostatnim czasie poznałam naturalne kosmetyki które zawierają witaminy A, C i E. Dożywiają skórę i oczyszczają, aż do 7 warstwy naskórka. Sama stosuje i jestem Bardzo zadowolona. Kosmetyki są rewelacyjne i bardzo wydajne nawet na 5 miesięcy starczają.