-
Nie sądzicie,ze obecnie ceny podręczników są zbyt wysokie? Szczerze to nie wiem jak poradzę sobie z wydatkami w tym roku, które niestety mnie przerosły. Sam koszt podręczników razem z tymi językowymi to ok 700 zł...
Jest już druga połowa sierpnia a ja jeszcze nie kupiłam wszystkich rzeczy.
Zbyt dużo dla mnie. Jakie jest rozwiązanie? Kredyt?
-
-
A czy muszą to być nowe podręczniki? Może trzeba odkupić od starszego rocznika lub poszukać w komisach?
-
Właśnie taka jest obecna polityka . Niestety ale często wydawnictwa mają układy i kupno książek to niezły wydatek.
Autorko jeśli już zastanawiasz się nad kredytem przeczytaj sobie ten artykuł:
http://www.comperia.pl/skad-wziac-1000-zl-na-wyprawke-szkolna-raport-comperiapl.html - znajdziesz tam zestawienie ofert wszystkich banków w zakresie kredytu gotówkowego albo karty kredytowej ponieważ takie dwa rozwiązania masz do wyboru.
Moim zdaniem jednak powinnaś postarać się o kredyt. MOze jest z tym więcej roboty ale jednak rrso jest niższe.
-
Niestety większość podręczników muszę kupić nowych. W zasadzie jedynie do jednego przedmiotu udało mi się zakupić używany podręcznik. Z tego głównie względu,ze szkoła po prostu wymaga nowych wydań ( co jest dla mnie paranoją ponieważ informacje nie mogły się tak szybko zmienić w dwa, no max 3 lata prawda?).
Jeszcze nie chodziłam po bankach ale wydaje mi się,że w poniedziałek będę musiała się popytać jaki oferuje kredyty dla osób z małą zdolnością ( mam niewielkie zarobki).
Może coś podpowiecie?
-
Oj to może być problem ponieważ banki nie są takie chętne dawania kredytów osobom z niską zdolnością kredytową. Z drugiej strony nie będzesz brała dużej kasy ( wnioskuję,że ok 1000 zł prawda) ? To może jednak coś da się uzyskać.
Na stronie jaką podał erykit możesz wpisać w jednym polu swój numer telefonu i powinien oddzwonić do Ciebie doradca kredytowy. Może warto byłoby jego się podpytać?
-
-
NO właśnie tak zrobiłam. Dzisiaj ktoś powinien oddzwonić i może uda się coś załatwić w banku.
Wiem,że na pewno nie chcę brać niczego w instytucjach parabankowych. Czytałam o oprocentowaniu i jest jednak totalnie zbyt wysokie dla mnie.
Tak więc może jednak uda się znaleźć normalny kredyt ...
-
Najlepiej to się nie przejmuj zaleceniami szkoły i kup jakieś starsze wydanie. Różnice nie są duże, pewnie nawet w toku użytkowania nie zostaną zauważone.