Mizantrop napisał:Witam. Korzystam od dwóch lat z paneli solarnych i od wiosny do października tylko w ten sposób ogrzewamy wodę. Mam cztery panele, dwa zbiorniki 300l i 120l. poza tym okresem temp wody wzrasta o ok 10stopni. Koszt inwestycji to ponad 5tys zł. Nie wiem kiedy sie to zwróci, ale wydatki na energię mamy dość małe...
ponad 5 tys zl ? to chyba zasobnik z gliny ulepiony a panele ze starych okien, mozesz podac marke tych solarow bo jestem ciekaw?
wydatek na solary to koszt rzedu 10 tys dla 2 osob, -2-3 panele i zasobnik 200-300l. Czy sie zwoci ? przy 2-3 osobach to raczej watpliwe. Przy 4-5 osobach korzystajacych z duzej ilosci wody owszem!. No i druga sprawa dobor solarow w zalenosci od typu ogrzewania CO w domu a to podstawa wszystkiego! bo jak idzie sie do sklepu z nadzieja ze sie spotka specjalistyow ktorzy beda wiedzieli co doradzic i o co nam chodzi to jestesmy w bledzie. Sprzedadza nam to naczym jest dla nich najwiekszy zarobek. Kolektory plaske 2 plyty i zasobnik najlepiej 50l jakby takie byly do solarow.... Jak ktos ma pytania to prosze pisac w poscie chetnie odpowiem. Montuje solary od ponad 4 lat. ogolnie robimy cala hydraulike dlatego nie pisze tutaj ze "fajnie super zawszesie zwraca taka inwetycja" przychodzcie do mnei i zamawiajcie tylko mowie jak jest.