Favore.plForumRemonty, budowa, wnętrza i ogrody

Nowe drzwi w starych futrynach, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Nowe drzwi w starych futrynach

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Vesna 20 maj 2011, 12:49
    Bob_Budowlaniec napisał:Polecam wymianę drzwi i futryny. Koszt dobrej usługi to ok 2000 zł a drzwi starczą na lata.
    Poza tym nikt nie daje gwarancji, że nowe drzwi będą pasować do starej futryny - wiadomo że w takich blokach kąt prosty był "na oko".
    To niestety prawda. Ja dawno temu w starym mieszkaniu kupiłam nowe drzwi do starych ościeznic, niestety musiałam błagać żeby je przyjeli w sklepie z powrotem, bo mimo szczerych chęci panowie od remontu nie dali rady ich osadzić. Do tak krzywych futryn pasowały tylko stare krzywe drzwiuśmiech
  • Barbra67 20 maj 2011, 14:05
    My jednak wymieniliśmy ościeżnice, były dość wąskie więc podłoga specjalnie przy tym nie ucierpiała. Fachowcy mieli do dyspozycji specjalna maszyne do cięcia muru więc poszło nadzwyczaj sprawnie, byłam pod wrażeniem. Pół godziny i po robocie. Te stare były zalane betonem, więc troche sie powiększył otówr drzwiowy, ale to nic, bo był dość wąski więc byliśmy zadowoleniuśmiech
  • AntyMaterialistka 20 maj 2011, 16:35
    Mój brat jak kupił mieszkanie w bloku i remontował to odnowił stare futryny, bo stwierdził ,ze nie opłaca mu się ich wywalać. A skonczyło sie na tym, że musiał robić drzwi na zamówienie, bo żadne nie pasowaływielki uśmiech
  • Manolito 20 maj 2011, 19:03
    Bawiłem sie w odnawianie drzwi, nie były takie najgorsze, a poza tym nie mogłem znaleźć takich które by mi pasowały. Wyszlo bardzo dobrze, wyglądają praktycznie jak nowe. Wyjąłem je z ościeży, odkręciłem zawiasy i zamki, oderwałem plastikowe listewki (potem dałem nowe, drewniane kupione w sklepie stolarskim) zeszlifowałem nierówności i starą farbę, umyłem i pomalowalem. Na t o nowe liswy, klamki i drzwi jak nowe!
    Trochę roboty z tym było, ale ja lubie majsterkować i efekt zadowalający.
  • octavian 20 maj 2011, 20:45
    Też uważam, że warto sie pobawić jeśli drzwi nie są zbyt zniszczone. są różne okleiny, mozna odmalować, dać nowy lakier itp.
    Kwestia ile pieniędzy na to mozna przeznaczyć.
  • megaloman 21 maj 2011, 0:33
    Moim zdaniem to sie nie opłaca.
  • nouv88 21 maj 2011, 6:09
    Z tego co sie orientuję to są do kupienia takie nakładki na stare futryny. Nawet zdaje się robią coś takiego polskie firmy producenci drzwi. Popytaj w sklepach typu castorama.
  • Beetlejuice85 21 maj 2011, 10:26
    Można opalić metalowe futryny i pomalowac na nowo, ale to cholernie upierdliwa robota. Sam kiedyś zacząłem i normalnie wykończyłem się. Musiałem prosić brata o pomoc. Ale pomalowane wyglądają przyzwoicie.
  • Tomatofan 21 maj 2011, 14:05
    Nie ma problemu z metalowymi ościeżnicami. Można potraktować je jak mur i nałożyć na nie regulowane drewniane ościeżnice. Firmy oferujące montaż robią cos takiego. Nakładają nową na starą, to oszczędza masę roboty i bałaganu, bo przy wycinaniu ościeżnic jest sajgon.
  • Apoliner 21 maj 2011, 16:18
    Ok tylko może być problem, bo przy takim "zabiegu" zmniejszy się otwór drzwiowy. A ja do łazienki i kibelka mam 70cm:/
Remonty, budowa, wnętrza i ogrody - dyskusje na forum
Poprzednia: Sposoby na kreta