hipcio napisał:Czy ktoś może ocieplał w ostatnim czasie dom? Jakie koszta są z tym związane? Tzn ile wziął majster i jaka była cena materiałów?Ostatnio co prawda nie robiłem w tym ale podpytałem kolegi co się tym zajmuje i jest tak:
tyrion napisał:A może jednak warto zastanowić się nad ociepleniem izolacją natryskową? U nas tak było robione i powiem ci, że to dobra rzecz, świetnie się sprawdza, spadły też wydatki za ogrzewanie. Generalnie warto w tym przypadku myśleć przyszłościowo, w końcu chodzi o dom.No ale temat dotyczy ocieplenia domu nie strychu czy poddasza. Trochę już żyję i jestem na bieżąco ale nie kojarzę systemu ocieplenia domu pianą poliuretanową.
Pianka poliuretanowa jest najbardziej wydajna, warstwa 10 cm równa się 18 cm wełny mineralnej. Koszt może być wyższy, bo jednak pianki samemu nie położysz, potrzeba fachowca.
remorex napisał:tyrion napisał:A może jednak warto zastanowić się nad ociepleniem izolacją natryskową? U nas tak było robione i powiem ci, że to dobra rzecz, świetnie się sprawdza, spadły też wydatki za ogrzewanie. Generalnie warto w tym przypadku myśleć przyszłościowo, w końcu chodzi o dom.No ale temat dotyczy ocieplenia domu nie strychu czy poddasza. Trochę już żyję i jestem na bieżąco ale nie kojarzę systemu ocieplenia domu pianą poliuretanową. Poza tym już jak piszesz, że to takie super to i napisz jakie są minusy takiego ocieplania a są - czyżby wykonawcy cię nie poinformowali a może sami nie wiedzieli.
Pianka poliuretanowa jest najbardziej wydajna, warstwa 10 cm równa się 18 cm wełny mineralnej. Koszt może być wyższy, bo jednak pianki samemu nie położysz, potrzeba fachowca.