Odświeżę wątek bo ciekawe pytanie: Jak Ci pompę dobrze zainstalują to nie ma jakoś mega duzego wzrostu kosztów prądu, ale tu polecałbym fachowca autoryzowanego (do pomp sofath np dumarchwenta) - a do innych pomp też autoryzowany montaż. Tu sztuka doboru i umiejętności instalacji pompy do warunków w domu i jego otoczeniu ma ogromne znaczenie.
Ja mam podgrzewacz wody z pompą ciepła, fajne rozwiązanie dla CUW. Generalnie pobór prądu się nie zwiększył, a wręcz obniżył bo podgrzewacz Nuos od Aristona czerpie energię z powietrza (do -7stC), a dopiero przy większych mrozach załącza się grzałka. Nie musisz się więc przejmować opłatami. Naprawdę polecam!
Moim zdaniem bardzo się opłaca. [url=http://]koszty pomp ciepła[/url] nie są wysokie szczególnie jeśli weźmiesz pod uwagę ich wydajność, są w stanie ogrzać nawet duży metraż bez strat energii i w największe mrozy
Jesteśmy firmą montują instalacje CO oparte o pompy ciepła. Jeżeli ma ktoś ochotę zobaczyć działającą instalację na żywo lub porozmawiać o użytkowaniu, otrzymać wycenę na instalację i szacowane koszty eksploatacji to prosimy o kontakt. Instalacja znajduje się w woj. śląskim w okolicach Myszkowa.
dla mnie świetnym rozwiązaniem jest bojler do ogrzewania wody, nawet, jak się coś zepsuje to nie ma większego problemu. Ni ostatnio poszła grzalka do bojlera, ale znalazłem nową, kupiłem, wymieniłem i działa świetnie, wszystko bardzo tanio.
bogdanwel
27 lip 2015, 2:24 (ostatnio zmieniony przez autora 3 sie 2015, 3:08, w całości zmieniany 4 razy)
Pompa ciepła to urządzenie ekologiczne, jednak koszty jej zakupy i instalacji są dosyć wysokie, wprawdzie inwestycja się zwraca, ale dopiero po kilku latach. Poza tym jej działanie jest uzależnione od energii elektrycznej. Tak, więc najlepiej w tym wypadku wyposażyć dom w dodatkowe akumulatory albo w dodatkowe źródło ciepła np. kominek.
mrtaszyn
26 mar 2016, 20:27 (ostatnio zmieniony przez autora 3 kwi 2016, 17:44, w całości zmieniany 2 razy)
A co sądzicie o jakiejś sprawdzonej pompie zanurzeniowej? Opłaca się ją kupić? Czy np. taka [url=http://techmig.pl/pompy-do-brudnej-wody-szamba/329-pompa-zanurzeniowa-maxima-120s.html]pompa zanurzeniowa[/url] jest warta uwagi?