Ostatnio dużo gada się o technorattanie. Słyszałem że są płytki chodnikowe z technorattanu i możesz sobie trochę urozmaicić dzięki nim ogród. Na rattanart masz różne kolory i inne produkty z tego materiału, może warto sprawdzić i zorientować się.
Ja zastanowiłbym się nad deską tarasową, ale naprawdę dobrej jakości, a taka z pewnością będzie droga. Wytrzymałość będzie na pewno mniejsza niż kamienia, czy dobrej płytki, a i o konserwacji trzeba będzie pamiętać. Trzeba jednak przyznać, że efekt jest niesamowity. Średniej klasy deska stosowana jest w domkach drewnianych letniskowych, ale tam nie musimy wszystkiego mieć "wychuchanego" , a wytrzymałość jest przyzwoita, bo spokojnie te kilkanaście lat wytrzyma. Przy odpowiednim zabezpieczeniu z pewnością dłużej.
Tak się składa, że akurat wkrótce będę miała ten temat na tapecie. Jeśli chodzi o moje upodobania to drewno, drewno i jeszcze raz drewno. I taras musi być z drewna też. Zastanawiam się tylko na jakie deski się zdecydować, bo kusi mnie modne ostatnio drewno egzotyczne. Może bangkirai? Ktoś coś wie? Może mi coś z tych doradzicie?
bartosz_s
4 kwi 2013, 9:35 (ostatnio zmieniony przez autora 4 kwi 2013, 10:29, w całości zmieniany 1 raz)
oprócz własciwie dobranej wierzchniej warstwy czyli np klejów, płytek, spoiny, o odpowiednich parametrach bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie podłoża i zastosowanie hydroizolacji np foli w płynie
Bangkirai jest super, rodzice mają od 3 lat. Nie muszą impregnować co chwilę, a nic się z deskami nie dzieje, raz do roku je tylko olejują, żeby nie szarzały.