Witam wszystkich. Ostatnio zauważyłam, że przy dużych prędkościach zaczyna drgać kierownica w moim samochodzie. Drgania te zaczynają być wyczuwalne przy prędkościach powyżej 110 km/h. Czy jest to normalne? Jakie mogą być przyczyny takiego zachowania układu kierowniczego?
Jeżeli po wyważeniu opon dalej będziesz mieć ten sam problem to spróbuj zamienić tylne opony z przednimi. Sprawdź, czy po zamianie występują te same objawy. Możliwe, że coś jest nie tak z felgą lub oponą
Mam podobny problem i przyczyna nie leży raczej w oponach. Czasem możesz je odpowiednio wyważyć, zrobić zbieżność itp. a kierownica i tak ci będzie drgać. U mnie jednak tylko przez krótki czas były to drgania bardzo uciążliwe. Obecnie pojawiają się czasem przy prędkości 100-110 km/h ale są dosyć delikatne. Inna sprawa, że kompletnie nie wiem, jak je wyeliminować. Myślałem, że to kwestia przeguba, ale po wymianie jest jak było. Opony już nie raz były wyważane i nic to nie dało.
Drgania na kierownicy podczas jazdy bardzo często świadczą o niewyważeniu kół. Warto w tym przypadku jak najszybciej odwiedzić serwis. W przypadku kiedy wyważenie kół nic nie zmienia, jedynym wyjściem może okazać się doważenie kół na samochodzie.
Niestety doważanie opon ma jedną poważną wadę. Konieczne jest powtarzanie tej czynności po każdym ściągnięciu koła z piasty. Czyli jeśli mamy komplecik opon letnich i zimowych, to musimy wykonywać tą czynność dwa razy w roku.
Kiedyś miałem podobny problem. Powyżej 110 km/h odczuwałem nieprzyjemne drgania na kierownicy. Okazało się, że przyczyną tego była lekko skrzywiona felga. Po wyprostowaniu jej problem całkowicie ustał.