-
Zakładam ten wątek, bo mają zmienić się przepisy dotyczące młodych kierowców. Będzie trudniej o prawko i kary dla łamiących przepisy będą większe.
Na przykład od 2013 roku za dwa wykroczenia młodziaki zostaną skierowani na kurs reedukacyjny i badania psychologiczne. Przy trzecim wykroczeniu stracą uprawnienia do kierowania. To w sumie dobre przepisy, bo młodzi myślą, że są nieśmiertelni i nic się im nie może stać.
-
-
I bardzo dobrze. Może skończy się ta brawura na ulicach, choć w to bardzooooo wątpię.
Policja się obija i nic w tym zakresie nie robi. Koło posterunku policji jest długa prosta asfaltowa droga w centrum miasta - i co? Młodzi na super motorach zawsze robią sobie tam wyścigi dosłownie pod nosem policji.
A to przepraszam ma egzekwować to prawo? Policja? Czy dziura w drodze.
-
Głównie ograniczą im prędkość, ale kary będą takie same czyli za MAŁE. W ciągu pierwszych 8 miesięcy w obszarze zabudowanym taki młodziak nie będzie mógł jeździć szybciej niż 50 km/godz. Taki limit dotyczy dnia i nocy. W tym samym czasie inni kierowcy mogą mieć na liczniku 60 km/h. Poza obszarem zabudowanym młody kierowca będzie mógł jechać maksymalnie 80 km/godz. Tylko na autostradach i dwujezdniowych drogach ekspresowych młodzi kierowcy będą mogli mieć 100 km/h na liczniku.
-
W Polsce nie ma kultury jazdy. Ile razy słyszymy, że jakiś gnojek kogoś zabił samochodem i nie poniósł odpowiedzialności, bo tatuś jest dziany i potrafi synkowi pomóc.
-
Jestem ciekaw, jak wyglądałyby te badania psychologiczne. Bo jeżeli tak jak badania lekarskie..
-
-
Tzn jeśli mam prawko od sierpnia 2010 to jakie przepisy mnie obejmują? Bo te o dwóch wykroczeniach chyba nie ? a tylko te o 20 pkt ? Bo te z wykroczeniami są od 2013 roku i tylko dla tych którzy po 2013 zdali prawko a nie obejmuja jesli np ktos zdał szybciej?