Favore.plForumSamochody, usługi transportowe

Auto z niemiec - opłata tymczasowa

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Auto z niemiec - opłata tymczasowa

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • JustynaLuli 18 sty 2011, 23:15
    Mam pytanie do znawców- kilka lat temu kupiłam samochód w Niemczech od kolegi, on dał mi swój dowód i tym autem przyjechałam do Polski. Zaoszczędziłam na opłatach ok 120 euro (tymczasowa rejestracja plus OC) Nie pamiętam jak dokładnie potem wyglądało załatwienie dokumentów ale auto zarejestrowałam w Polsce a tablice i dowód orginalne drugi znajomy zawiózł do Niemiec i oddał właścicielowi (koledze) w celu wyrejestrowania tam sprzedanego pojazdu.
    Jak to dziś wygląda? mam znowu auto do sprowadzenia od krewnego- mogę jechać na jego tablicach rej, i z jego dowodem rejest. czy będą jakieś problemy w Polsce z zarejestrowaniem? Co muszę zrobić po przyjeździe? ktoś coś wie w tym temacie?
  • Mundek24 18 sty 2011, 23:49
    Tu masz artykuł na Money.pl

Jak zarejestrować sprowadzony samochód
    http://www.money.pl/archiwum/poradniki/artykul/jak;zarejestrowac;sprowadzony;samochod,234,0,241898.html

"Należy też nabyć ubezpieczenie pojazdu OC na czas podróży do Polski. Ubezpieczenie w zależności od regionu Niemiec wykupuje się na 7, 14 lub 30 dni. Po sprawdzeniu przez niemieckiego urzędnika dokumentów przy samochodzie i sprawdzeniu numerów, można wyruszyć w drogę powrotną do Polski."

Co prawda tekst jest z 2007 roku ale jest ciągle aktualny, z tym, że pewnie stawki się zmieniły.
Samochody, usługi transportowe - dyskusje na forum