Jeśli chodzi o uszkodzenia mechaniczne to welur jest o wiele mocniejszy od skóry. Na skórze po jakimś czasie robią się brzydkie wytarcia. Bardzo łatwo jest ją zadrapać paskiem, kluczami, czy czymkolwiek innym. Ja jestem zwolennikiem weluru !
Piszecie, że o wiele łatwiej jest utrzymać czystość w samochodzie z tapicerką skórzaną. Moim zdaniem jest zupełnie odwrotnie. Welur wystarczy odkurzyć raz na kilka miesięcy i wygląda jak nowy. Na skórze już po kilku dniach po przetarciu pojawia się widoczna warstwa kurzu. Jedyny problem mogą stanowić plamy, ale jeśli nie masz małych dzieci, które mogą ci coś rozlać na tapicerkę , to radzę ci dobrze zdecyduj się na welur !
muzycom
13 wrz 2010, 9:32 (ostatnio zmieniony przez autora 13 wrz 2010, 9:33, w całości zmieniany 1 raz)
Skóra jest materiałem długowiecznym. Jednak, aby się nią cieszyć przez wiele lat należy ja odpowiednio konserwować. Ryzyko powstania rysy, wytarć można w dużym stopniu ograniczyć stosując odpowiednie środki konserwujące.
Jeśli nawet powstaną wytarcia, czy rysy bardzo łatwo można je usunąć. Skóra daje się ponownie farbować, można usuwać pęknięcia i rysy. W wypadku weluru najczęściej pozostaje tylko wymiana.
Jest sporo zakładów, które się tym profesjonalnie zajmują. Zresztą zobaczcie nasze usługi: http://www.favore.pl/189955_renowacja-tapicerki-skorzanej-mirsk.html
Jeśli macie jakieś problemy z tapicerką skórzaną z chęcią pomogę, poradzę jak je rozwiązać.