BIO Olej Arganowy spożywczy zwany "truflem" lub "kawiorem" wśród olejów. Jest tłoczony z uprażonych orzechów arganowych co poprawia jego walory smakowe (orzechy z drzewa Argania Spinosa, które rośnie wyłącznie w południowo - zachodniej części Maroka). Ma subtelny zapach i aromat. Jest doskonałym dressingiem do sałatek i marynatą do mięs oraz dodatkiem do sosów.
Zaleca się spożywać olej na zimno i nie używać do smażenia.
Najlepiej dodać do potraw pod koniec ich przygotowania, bezpośrednio przed podaniem, tak, aby nie stracił swoich naturalnych właściwości.
Dla zdrowia, profilaktycznie - zaleca się stosować: 3 x dziennie po 1 łyżeczce oleju arganowego przed posiłkami.
Właściwości:
-
obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
-
zapobiega miażdżycy i zawałom, poprawia krążenie
-
wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem – wpływa pozytywnie na krzepliwość krwi
-
redukuje zmarszczki
-
przyśpiesza gojenie ran
-
chroni przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych: wiatru, zimna, słońca
-
zapobiega rozdwajaniu się i wypadaniu wsłosów
-
wzmacnia kruche i rozdwajające się paznokcie
-
działa immunostymulująco, przeciwzapalnie, podnosi odporność na zakażenia
-
chroni tkankę łączną
-
pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania
-
łagodzi bóle stawów, objawy trądziku i alergii
-
chroni komórki przed utleniaczami
-
doskonale radzi sobie z suchością, szorstkością i łuszczeniem się skóry
-
zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory piersi, skóry, prostaty, Alzheimera i Parkinsona
olej arganowy eliksir młodości, maroko, zdrowa żywność, oleje zimnotłoczone