Czarny Czosnek pierwszy raz został użyty i wyprodukowany w Korei Południowej.
Jest ceniony za korzyści dla zdrowia i wykorzystywany jako zdrową żywność.
Zawartośc polifenoli jest od 5 do 7 razy większa niż w przypadku zwykłego czosnku.
Działanie przeciwnowotworowe Bezpośredni związek z działaniem przeciwnowotworowym ma aktywne usuwanie wolnych rodników przez związki polifenolowe.
Wolne rodniki niszczą strukturę ludzkiego DNA, powodując jego mutacje.
Przy następnym podziale komórki powstają komórki potomne o zmienionym, nieprawidłowym kodzie.
Gdy takie komórki niepohamowanie zaczną się dzielić – powstaje nowotwór.
Związki fenolowe zmniejszają i hamują powstawanie szkodliwych wolnych rodników.
Dodatkowo kwercetyna hamuje podział komórek rakowych i wpływa na ich „śmierć”.
PLIKI DO POBRANIA
SŁOWA KLUCZOWE
rak, czosnek, dieta, zdrowie