Zielona kawa pomaga w straceniu zbędnych kilogramów, ponieważ wspomaga przemianę materii. Nie można, jednak, zapominać, że jest „tylko” suplementem diety i nie zastąpi zdrowego odżywiania się i zrównoważonej diety.
Efekty picia zielonej kawy są widoczne, kiedy dołączymy do tego aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie się.
Zielona kawa, oprócz właściwości odchudzających, ma też inne, pozytywne właściwości:
-
Wpływa pozytywnie na pracę umysłu
-
Pomaga w koncentracji i w zachowaniu jasności umysłu
-
Zmniejsza poziom cukru we krwi
-
Picie zielonej kawy nie powoduje efektów ubocznych
Joe Vinson- chemik z Uniwersytetu w Scranton w Pensywalii zbadał działanie zielonej kawy. Podawał pewną ilość kawy szesnastu osobom z nadwagą, w wieku 20-30 lat. Badania trwały 8 tygodni i, w tym czasie, przeciętny uczestnik badania stracił 8 kg.
Chociaż kawę zieloną można przyjmować także w postaci pastylek, jednak najzdrowszym sposobem jej spożywania, jest przygotowywanie wywaru.
Przygotowanie wywaru z zielonej kawy nie jest czasochłonne i można to zrobić samemu.
ZASTOSOWANIE:
-
Ziaren zielonej kawy nie należy mielić w młynku, ponieważ są bardzo twarde i można zniszczyć młynek. Można je rozbić w moździerzu, choć uważa się, że mielenie zielonej kawy w ogóle nie jest konieczne.
-
Ziarna zielonej kawy należy wsypać do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając, co jakiś czas. Następnie wywar należy pozostawić do ostygnięcia [na co najmniej 1 godzinę], co zwiększy wydajność przygotowywanego ekstraktu.
-
Po tym czasie, za pomocą sitka o dużych oczkach, należy przelać ekstrakt do słoika, lub dzbanka i przechowywać w lodówce.
-
Należy pić 2-3 filiżanki kawy zielonej dziennie, przed posiłkami, z czego pierwszą na czczo.
-
Zielona kawa posiada specyficzny smak i osoby, które nie są w stanie przyzwyczaić się do niego, mogą osłodzić kawę miodem, lub syropem z agawy.
kawa zielona, kawa zmielona, kawa vivio