Wybieramy tapicerkę najwyższej jakości. W trakcie zakupu mebli salonowych najczęściej kierujemy się jedynie sylwetką kanapy i barwą tapicerki. Jednak nie zapominajmy, że powinniśmy zwrócić także uwagę na materiał obiciowy, z jakiego została wykonana tapicerka i jej gatunek, by obicie mogło służyć nam długo. Warto wiedzieć, że w przypadku tapicerki, najbardziej znaczącym czynnikiem jest odporność mechaniczna, którą mierzy się w skali Martinadale’a. Wybierając właściwą tapicerkę, przede wszystkim do pomieszczeń, gdzie będzie narażona na bliski kontakt zjedzeniem, najlepiej wybrać tapicerkę zmywalną, tj. z grupy naturalnych skór, skaju czy eko skóry. Dostępne są także specjalistyczne tapicerki, w dotyku imitujące zamsz, które posiadają dodatkową membranę, zapobiegającą przenikaniu płynów w środek materiału obiciowego jak również specjalne uzupełnienia chemiczne, powodujące, które powodują dodatkową asekurację przed rozwojem zarazków. Taki patent w szczególności jest polecany służbie zdrowia. Dodatkowym czynnikiem stale stosowanym przy tapicerkach jest ich trudno palność, która jest określona przez dwa czynniki. Po pierwsze to „test tlącego papierosa”, który mierzy czy w styczności z odpowiednio wysoką temperaturą, tapicerka się spali cała czy tylko spali się w części. Następnym czynnikiem jest „trudno zapalność tapicerki”, czyli styczność z otwartym płomieniem. Obserwuje się, czy tapicerka zachowa się cała. Często wytwórcy oznaczają tkaniny obiciowe jedynie pierwszym oznaczeniem, a kolejny, ważniejszy, jest omijany lub brak jest informacji o tym. Najlepiej wtedy przyjąć, że tapicerka nie jest produktem trudno zapalnym.