Siła ssania tradycyjnego o wiele jest o wiele mniejsza. Odkurzacze centralne mają nawet kilkukrotnie większą efektywność ssania od zwykłych odkurzaczy. Jeśli chodzi o koszt instalacji- kupiłem wysokiej klasy odkurzacz centralny w pakiecie z zestawem akcesoriów, z zestawem instalacyjnym (montowałem sam bo nie jest to trudne) i szufelką i w sumie kosztowało mnie to ok. 2500 zł. Warto więc skusić się na taki system bo nie dość, że komfort odkurzania jest dużo większy to jeszcze rośnie wartość domu, który posiada taką instalację.
Witam! Warto inwestować w odkurzacz centralny ponieważ jest to wielka wygoda np. przy małym dziecku ponieważ nie hałasuje w domu. Jest to inwestycja która bardzo szybko się zwraca. Szczególnie polecany dla alergików. Koszt takiej instalacji z odkurzaczem to około 2500zł. Firma, która zajmuje się między innymi odkurzaczami na terenie śląska
ja bym wolała szczerze mówiąc, zamiast centralnego odkurzacz, taki, który sam jeździ i sprząta. cóż za wygoda! nie mamy w domu dywanów, więc myślę, że u nas by się sprawdził. jak przeglądałam ceny, to wydaje mi się, że te z firmy robojet są dość przystępne. najtańszy model kosztuje koło 600 zł, a taki bardziej "wypasiony" koło 1000 zł. da się przeżyć.
Jeżeli posiadasz dom lub inny większy obiekt to według mojej opinii warto. Z tego co czytam na stronie jednego ze sprzedawców dlaczego warto, takie rozwiązanie jest dobre dla alergików bo przy odkurzaniu nie wydzielają się alergeny, jeżeli w budynku jest dużo pomieszczeń można je szybko poodkurzać no i jest ciche czyli jeżeli komuś w budynku przeszkadza hałas, w centralnym odkurzaniu nie ma takiego problemu.
Ja tam mam zwykły odkurzacz, a jak jakas grubsza plama, to korzystam z usług firmy czyścik (czyszczenie dywanów w Gdańsku o ogólnie 3city). Na jakiś super profesjonalny sprzęt nie ma co wydawać fortuny bo za 3 lata i tak to już bedzie technika przestarzała hehehe
jak dla mnie to bardzo fajna sprawa. Żałuje, że wcześniej przed budową o tym nie myślałam. Przed w czasem skontaktuj się ze specjalista polecam Firmę Eko-Tech Sławomira Jaskulskiego .