Restauracja w Fabryce Trzciny, niepowtarzalny klimat miejsca z duszą. Postindustrialne wnętrze z zachowanymi elementami starej architektury.
Nasze propozycje kulinarne to cytaty z tradycyjnej kuchni doprawione nutą nowoczesności. Najsmaczniejsze wspomnienia z dzieciństwa podane we współczesnej, awangardowej formie. Gotujemy z pasją, tworząc menu "art-industrialne" (autorskie), opierające się prostej klasyfikacji.
Zapraszamy do trzech klimatyzowanych sal, które w zgodzie z klimatem i duszą miejsca nazwaliśmy:
"Tramwaj" - sala lunchowa
Największa sala w Restauracji. Skórzane, zielone kanapy, ściana z czerwonej cegły. Szklana gablota z podpisanymi przez gości butelkami whisky. Miejsce na szybki lunch, a wieczorem bankiet firmowy.
"Trąbki" - sala obiadowo-kolacyjna
Sala, w której znajdziemy stare waltornie, trąbki i hornety. Dyskretne oświetlenie, niewielkie okna. Miejsce spotkań w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych.
"Gabinet" - sala obiadowo-kolacyjna
Kameralna sala na oficjalne spotkania biznesowe i małe przyjęcia firmowe. Drewniany kredens, na ścianach oryginalne grafiki artystów. Ustawienie stolików dostosowane do charakteru wizyty.
Restauracja w Fabryce Trzciny
60 miejsc dla gości, 35 stolików (możliwość dowolnej aranżacji stołów). "Free HotSpot" (bezpłatny, bezprzewodowy dostęp do Internetu). Muzyka w tle. Obsługa kart płatniczych (PolCard). Parking strzeżony. Klimatyzacja.
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy" - James Joyce.
Szmulki zimne
Na początek śledzik
Śledzie marynowane, trio sosów (z cebulą, w śmietanie, po węgiersku)(150g) |
16 zł |
Trzy łososie w sosie
Wędzony łosoś, sałata, ser mascarpone, sos jogurtowy, zioła (120g) |
22 zł |
Liście i płatki
Słony ser, sałata, zioła (300g) |
18 zł |
Sałaty z mięsną wkładką
Kompozycja sałat, kawałki mięsa (kurczak lub polędwica), zioła (250g) |
20 zł |
Cienko pocięto
Carpaccio z polędwicy, rucola, ser grana padano, oliwa (100g) |
24 zł |
Szmulki ciepłe
Kozi ser na kanapie
Tost, kozi ser (2 szt.) |
12 zł |
Praski trójkąt
Crespelle z porem, szpinak (250g) |
15 zł |
Wątróbka w aromacie grzybowym
Wątróbka cielęca, speck, pomidory, borowiki, przyprawy (130g) |
25 zł |
Pierwsze
Zmienna jak pogoda...
Zupa szefa kuchni (200 ml) |
8 zł |
Tym razem nie pomidorowa
Zupa pomidorowa z dodatkiem kwaśnej śmietany (200 ml) |
10 zł |
Płynny korzeń chrzanu z mięsną chrupką
Zupa chrzanowa, grillowaną szynką parmeńska (200 ml) |
12 zł |
Dwukolorowy przysmak z marynatą
Zupa z cukinii, ziemniaki, grzyby, zioła (200 ml) |
15 zł |
Co jest na drugie?
Nitki w pomidorach na zielono
Spaghetti, suszone pomidory, szpinak (350g) |
20 zł |
Dorsz po warszawsku
Dorsz, ziemniaki, buraczki glazurowane, sos chrzanowy (125g) |
25 zł |
Słońce na talerzu
Sznycel cielęcy, pomidory cherry, czosnek, bazylia (280g) |
32 zł |
Pelcowizna
Golonka pieczona, warzywa, ziemniaki, puree z grochu (250g) |
32 zł |
"Żywiec" w akompaniamencie trawy żubrowej
Polędwiczka wieprzowa, ziemniaki, kapusta czerwona (120g) |
35 zł |
Wołowa bitka w sosie z pieprzówki
Polędwica wołowa, talarki ziemniaczane, warzywa (150g) |
45 zł |
Górski przysmak na połoninach
Kotlet jagnięcy, ziemniaki, podsmażane warzywa (160g) |
65 zł |
Kaczka dziwaczka
Połowa kaczki, jabłka prażone na maśle, sos żurawinowo-różany (1/2 szt.)
Czas oczekiwania na potrawę około 25 min. |
45 zł |
Kuchnia fabryczna
Zestaw zawsze pierwszy
Lunch Szefa Kuchni (od poniedziałku do piątku 13.00-15.00) |
15 zł |
Górskie grzanki na zieleni
Sałata, tost zapiekany z kozim serem, dressing (200g) |
18 zł |
Na talerzu leży leń
Kluski leniwe, prażona na maśle bułka lub śmietana (180g) |
12 zł |
Makutra z kluchami nie tylko dla wegetarian
Zestaw 6 różnych pierogów (180g) |
12 zł |
Świnina w sianie
Tagliolini, polędwiczka wieprzowa, cukinia (400g) |
16 zł |
Gulasz fabryczny na podkładzie ziemniaczanym
Gulasz, placek ziemniaczany, pieczarki, zioła (150g) |
16 zł |
Na Pragie z gołąbkiem
Gołąbek z mięsem, grzyby, zioła (170g) |
18 zł |
Pańska skórka
Marchewkowiec w zapachach miodu
Ciasto marchewkowe z orzechami i cynamonem, lody miodowe (130g) |
18 zł |
Sernik z Otwockiej
Serniki, sorbet, sosy owocowe (170g) |
18 zł |
Czekoladowy suflet o gorącym sercu
Czekolada z orzechami, lody ze świeżej mięty, sosy owocowe (1 szt.) |
18 zł |
Tarta grzechu warta
Tarta jabłkowa, sos karmelowo-waniliowy, lody waniliowe (120g)
(wypiekane na zamówienie, czas oczekiwania ok. 15 min.) |
18 zł |
Toffi dopiero malina
Pierożki z malinami, sos toffi(6 szt.) |
18 zł |
Lato w mieście
Wybór lodów, wybór sorbetów (150g) |
18 zł |
Czaj i lura
Herbata (Dilmah, wybór herbat i herbat Watte)
Kawa (Espresso, Espresso Macchiato, Cappuccino, Café au Lait, Café Latte)
Popitki
Woda mineralna, soki owocowe, napoje gazowane
Napitki
Wódka
Bols (różne rodzaje), Soplica gorzka, Soplica Staropolska
Whisky
Grant's, Glenfiddich 12Y/15Y/18Y, Balvenie single malt 12Y/15Y
Bourbon
Jim Beam, Knob Creek, Baker's
Koniak i Brandy
Remy Martin Grand Cru, Remy Martin VSOP/XO, Metaxa 5*/7*, St.Remy Napoleon
Wermuth
Campari, Martini
Rum
Bacardi, Malibu
Gin
Gordon's, Bombay
Tequila
Jose Cuervo, Jose Cuervo Especial
Likier
Jaegermeister, Bailey's Irish, Cointreau
Wino
Wybór win (Argentyna, Australia, Chile, Francja, Hiszpania, RPA, Włochy) serwowanych na kieliszki i na butelki.
Piwo
Heineken but. 0,33 (Paco) |
10,00 zł |
Żywiec but. 0,33 |
7,00 zł |
Paulaner Hefe Weisbier but. 0,33 |
9,00 zł |
Murphy's red but. 0,33 |
9,00 zł |
Desperados but. 0,33 |
12,00 zł |
Sala lunchowa
Drewniany budynek, utrzymany w ciepłych odcieniach zieleni, z dużymi oknami, kryje w sobie trzy sale. Podział, choć wynika w naturalny sposób z architektury budynku, jest nieprzypadkowy.
Największa sala w restauracji, na prawo od wejścia, nazywana "tramwajem" z powodu rzędu zielonych, skórzanych kanap ustawionych wzdłuż ściany z czerwonej cegły, to doskonałe miejsce na szybki lunch w czasie godzin pracy.
Wygląd sali nawiązuje do postindustrialnego charakteru Fabryki Trzciny. Drewniana, olejowana podłoga, dzielone okna w kolorze zieleni, abażury wiszących lamp pamiętające czasy realnego socjalizmu - wszystko, choć utrzymane w surowym stylu, tworzy ciepły i przyjazny klimat "miejsca z duszą". Na kameralne spotkanie - niewielki stolik w alkowie, dla znawców szlachetnych trunków - szklane gabloty z butelkami koniaku, brandy, burbona i whisky. W tej sali możemy gościć do 40 osób.
Sala lunchowa (35,5m2)
10 stolików (ustawienie restauracyjne, stoliki 2,4 i 6 osobowe)
40 miejsc dla gości
klimatyzacja, internet (hot spot), obsługa kart płatniczych, rezerwacja telefoniczna
Sala obiadowo-kolacyjna
Drewniany budynek, utrzymany w ciepłych odcieniach zieleni, z dużymi oknami, kryje w sobie trzy sale. Podział, choć wynika w naturalny sposób z architektury budynku, jest nieprzypadkowy.
Na lewo od wejścia do restauracji znajduje się druga, kameralna sala. Dla ożywienia wnętrza zawieszono tu stare waltornie, trąbki i hornety. Dyskretne oświetlenie, niewielkie okna z ustawionymi na parapetach kwiatami. Jest to doskonałe miejsce na spotkania w gronie przyjaciół, znajomych i rodziny. Sala pomieści ok. 18 osób.
Dalej znajduje się ostatnia, trzecia sala, oddzielona dużym oknem ze starej stali od pozostałych, co pozwala wygospodarować tam zaciszne miejsce na długie, biznesowe posiedzenia, czy rodzinne lub firmowe uroczystości. Kwadratowe stoliki pozwalają na dowolną aranżację wnętrza. Goście mogą zasiadać przy pojedynczych stołach cztero i sześcioosobowych lub przy jednym na 18 osób.
Sala obiadowo-kolacyjna (35,5 m
2)
4 stoliki (ustawienie restauracyjne, stoliki 2 i 6 osobowe)
18 miejsc dla gości
6 stolików (ustawienie restauracyjne, stoliki 2, 4 i 6 osobowe)
25 miejsc dla gości
klimatyzacja, internet (hot spot), obsługa kart płatniczych, rezerwacja telefoniczna
Zapraszamy!
Zapraszam serdecznie do kontaktu poprzez formularz.
Oddzwonię lub odpiszę niezwłocznie.