Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium jakim się kierujemy. Z pewnością nie jest to cena. Chociaż teoretycznie lepsze restauracje prezentują wyższą cenę. Cechują się również wykwintnymi daniami, gdzie czasem nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Będąc świadomym tego, że w danym miejscu jest taki ruch, że trzeba rezerwować miejsce, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, jeśli nie częściej. Standardowe wyposażenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą również prowadzić usługi cateringowe. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrzać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie właśnie do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się dużą popularnością lub nie przyciągają zbyt dużej klienteli. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każdy lokal ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów wykonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.