Nie jest łatwo wskazać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium jakim się kierujemy. Z pewnością nie nim cena. Chociaż teoretycznie lepsze lokale prezentują wyższą cenę. Cechują się również wymyślnymi daniami, gdzie czasem nie wiemy co dana nazwa oznacza. Restauracje mają to do siebie, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. Dodaje im to prestiżu. Wiedząc, że w danym miejscu jest taki ruch, że konieczne jest rezerwować miejsce, mamy świadomość, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każdy lokal gastronomiczny, czyli również każda restauracja musi takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe wyposażenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymane w czystości i dobrze przechowywane. Lokale gastronomiczne mogą również prowadzić usługi cateringowe. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie właśnie do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie mają zbyt dużej klienteli. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każda restauracja ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, i jednocześnie taniej.