Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium , według którego dokonujemy oceny. Zdecydowanie nie nim cena. Mimo, iż w teorii lepsze lokale mają wyższą cenę. Cechują się również wykwintnymi daniami, gdzie nie wiemy co dana nazwa oznacza. Restauracje cechuje to, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Mając świadomość, że gdzieś jest taki ruch, że konieczne jest rezerwować miejsce, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe zaplecze kuchenne, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, jeśli nie częściej. Podstawowe wyposażenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Lokale gastronomiczne mogą dodatkowo zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wówczas muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się dużą popularnością lub nie mają zbyt dużej klienteli. Co do poszczególnych produktów, każdy lokal ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów wykonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.