Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium jakim się kierujemy. Zdecydowanie nie nim cena. Mimo, iż w teorii lepsze restauracje prezentują wyższą cenę. Cechują się również wymyślnymi potrawami, gdzie czasem nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje cechuje to, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Mając świadomość, że w danym miejscu jest taki ruch, że trzeba rezerwować miejsce, mamy świadomość, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek takie badanie przejść. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe wyposażenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymywane w czystości i dobrze przechowywane. Lokale gastronomiczne mogą również zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki temu mogą zaopatrzać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wówczas konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie właśnie do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie mają zbyt wielu klientów. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każda restauracja współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.