Ciężko wybrać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium , według którego dokonujemy oceny. Zdecydowanie nie jest to cena. Mimo, iż teoretycznie lepsze lokale prezentują wyższą cenę. Cechują się również wymyślnymi daniami, gdzie nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Wiedząc, że gdzieś jest taki ruch, że konieczne jest rezerwować stolik, mamy świadomość, że lokal ten nie jest tak łatwo dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe zaopatrzenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymywane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Lokale gastronomiczne mogą również prowadzić usługi cateringowe. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrzać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wówczas muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się dużą popularnością , czy nie mają zbyt wielu klientów. Co do poszczególnych produktów, każda restauracja współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.