Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Zależy to od kryterium jakim się kierujemy. Na pewno nie nim cena. Chociaż teoretycznie lepsze lokale prezentują wyższą cenę. Cechują się również wykwintnymi daniami, gdzie nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Mając świadomość, że gdzieś jest taki ruch, że trzeba rezerwować stolik, wiemy, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe wyposażenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymane w czystości i dobrze przechowywane. Lokale gastronomiczne mogą dodatkowo prowadzić usługi cateringowe. Dzięki temu mogą zaopatrywać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wtedy muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotowe jedzenie właśnie do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się dużą popularnością , czy nie przyciągają zbyt dużej klienteli. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każda restauracja ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów wykonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.