HISTORIA
Nowy pociąg otrzymał nazwę Orient Express i spowodował ogromne zainteresowanie wśród bogatych podróżnych szukających przygód. Z pociągu korzystało tak wielu tajnych agentów, ze nazwano go „expresem szpiegów”. Niemieckim szpiegiem była również tancerka Mata Hari, a także dwaj inni agenci, którzy zostali wypchnięci z pociągu i zginęli.
ELEGANCKI POSIŁEK
Nagelmackers włączył w skład swojego pociągu elegancki wagon restauracyjny i szybko wypracował tradycję podawania pasażerom doskonałych potraw i wykwintnych win. Podróżni zasiadali do posiłków w kosztownych strojach w eleganckim wagonie restauracyjnym oświetlonym wielkimi świecznikami.
POTRAWY I NAPOJE
Pierwsze posiłki w wagonie restauracyjnym Orient Expresu były przygotowywane na gazowym piecu w maleńkiej kuchni przez szefa kuchni, trzech kucharzy, trzech pomocników i dwóch pomywaczy. Dzisiaj kuchnia korzysta ze wszystkich zdobyczy techniki, ale jest równie mała.
UBIORY
Kelnerzy podający posiłki w czasie pierwszej podróży Orient Expresu nosili przypudrowane peruki, fraki, spodnie i jedwabne pończochy. Ale już wkrótce podróżni zaczęli narzekać, że puder sypie się do jedzenia.
WYSTRÓJ
Nie szczędzono wydatków na wyposażenie Orient Expresu. Boazeria z najszlachetniejszego drewna ułożone były w wyszukane wzory. Fotele w przedziałach obite były miękką hiszpańską skórą, a niektóre ściany wyłożone były jedwabiem.
MENU
Zapraszamy!