Zapewne każdy chciałby spożywać na co dzień produkty i wyroby zdrowe, smaczne, tanie, ekologiczne, bardzo wysokiej jakości o jak najdłuższej trwałości okresu przechowywania i
przydatności do spożycia.
Przedmiot inwestycji:
Wędzarka Domowa, nowatorska konstrukcja unikalna na skalę światową.
Urządzenie służy do wędzenia wędlin, wyrobów mięsnych i garmażeryjnych, drobiowych, serów oraz ryb w warunkach domowych i to bez emisji zewnętrznej dymu oraz bardzo małym poborze energii elektrycznej.
Biorąc również pod uwagę zarówno przydatność urządzenia jak i walory estetyczne oraz rozmiary zewnętrzne (wysokość - 86 cm, szerokość – 45 cm, długość – 60 cm) może być podstawowym elementem wyposażenia każdej kuchni domowej tak jak zmywarka czy kuchnia gazowa.
Jest doskonałym urządzeniem które ma zastosowanie do wędzenia produktów bezpośrednio w warunkach domowych, na działce również w małych i średnich sklepach mięsnych, zarówno przydatne na stoiskach z wędlinami w marketach oraz w restauracjach i barach czy też na stacjach paliw.
Opis:
Aspekty Zdrowotne i Ekologiczne urządzenia wędzarka domowa edisonx
Wędzenie jest najstarszym sposobem konserwowania artykułów spożywczych przez zastosowanie działających antyseptycznie lotnych związków chemicznych, tworzących się przy niezupełnym spalaniu drewna.
Duża trwałość produktów wędzonych zależy od działania na nie substancji zawartych w dymie (fenolów, żywic, formaldehydów, kreozotu, itp.) z równoczesnym podsuszaniem.
Wielkie znaczenie przy wędzeniu mają fenole. Znaczna ich część ma właściwości aromatyczne, które nadają produktom wędzonym swoisty zapach.
Duża gęstość dymu i jego wysoka temperatura sprzyjają szybkiej koagulacji i bardzo szybkiemu osadzeniu cząstek dymu.Podczas mieszania się dymu z powietrzem koagulacja cząstek dymu, a zatem i szybkość ich
osiadania staje się wolniejsza wskutek wzrostu stopnia dyspersji dymu.
Im mniejszy jest dostęp powietrza, tym niższa jest temperatura spalania i tym więcej tworzy się dymu.
Materiałem do otrzymywania dymu przy wędzeniu produktów, są trociny lub drewno z drzew liściastych, jak dąb, buk, olcha, śliwa, akacja, brzoza, itp, (bez kory).
Niedopuszczalne jest stosowanie trocin czy drewna z drzew iglastych.
Z przyczyn ekonomicznych w urządzeniach innych producentów powyższe zasady z zachowaniem podanych reżimów wędzenia nie są w pełni zachowywane a wręcz przeciwnie, stosuje się wędzenie przy pomocy środków chemicznych.
Tam gdzie stosuje się spalanie drewna lub specjalnych krążków wędzarniczych , po zakończeniu procesu wędzenia lub w trakcie wędzenia atmosfera komory wędzarniczej emitowana jest na zewnątrz.
W tym urządzeniu wędzarniczym zupełnie niema żadnej emisji na zewnątrz.
Można wędzić w mieszkaniu (nawet w sypialni) zużywając znikomą ilość drewna, trocin, herbaty,itp.
Urządzenie jest całkowicie ekologiczne, a jego techniczno-technologiczne rozwiązanie, daje nam takie w/w możliwości.
Wędzić możemy mięsa, wyroby wędliniarskie, ryby, drób, sery, owoce,itp.
Podstawowy czas procesu wędzenia to około 90 minut dla serów, ryb, wędlin oraz około 120 minut dla mięs i wyrobów ( Baleron, szynka, itd.)
Przeprowadzono badanie zawartości benzopirenu (jedyny składnik rakotwórczy dymu) w dymie wędzarniczym wędzonego produktu. Norma Unijna dopuszcza mg/kg wędzonego produktu, a w badanym materiale stwierdzono 0,2mikrograma/kg.
Mając na uwadze dalsze aspekty zdrowotne samodzielnego wędzenia w takiej wędzarni domowej powinniśmy wiedzieć że sami nie będziemy sobie do produktu dodawać wody i chemii.
Za dawnych czasów dostępny i możliwy był wybór stosowania w/g uznania zaledwie z ok.20 rodzajów preparatów chemicznych .
Obecnie jest wybór z pośród ok.600 preparatów, ulepszaczy, dodatków funkcjonalnych etc,,,oprócz wody dodawanej do wyrobu w ilości prawie wagi surowca.
Oto dla przykładu tylko niektóre z wielu najczęściej stosowanych podczas wędzenia związków i preparatów chemicznych:
- regulator świeżości
- preparat uszlachetniający smak
- preparat wzmacniający smak
- preparat zapobiegający wytwarzaniu się pleśni na wyrobie
- preparat doskonale maskujący niepożądany smak tłuszczu i galarety
- komponent do uzyskania brązowej powierzchni wyrobu
- preparat zapobiegający wyciekom i wiążący wodę na zimno
- preparat polepszający wydajność
- regulator utrzymujący świeżość wyrobu przez kilka tygodni
- preparat poprawiający jędrność wyrobu oraz zapobiegający mazistości oraz ogromne ilości wody.
Mimo stosowania w/w odczynników wiemy jak smakują i wyglądają organoleptyczne wyroby przechowywane w lodówce oraz jak zachowują się na patelni.
Przykładowa ogólnie dostępna receptura wyrobu produkowanego przez czołowe polskie zakłady mięsne podana jest w ulotce urządzenia wędzarka do domu edisonx
- Zużycie energii elektr.jest znikome, ponieważ ciepło nie wydostaje się przez "komin",
- Istnieje możliwość wykonywania urządzeń o większych wymiarach, z zastosowaniem tego typu rozwiązania techniczno - technologicznego.
Wynalazca poszukuje inwestora do uruchomienia procesów produkcji, działań marketingowych oraz dystrybucji urządzenia.
- WKŁAD INWESTORA 600 000 ZŁ
Zainteresowanych inwestycją prosimy o kontakt, powołując się na Wyślij e-mail , tel. Wyślij e-mail ,
e-mail. Wyślij e-mail
Kontakt dla inwestorów:
Julian Z. Pankiewicz
e-mail. Wyślij e-mail
tel. Wyślij e-mail
Zbigniew Andruszkiewicz
e-mail. Wyślij e-mail
tel. Wyślij e-mail