Alicyclobacillus to Gram-dodatnie, ściśle tlenowe, kwasolubne i ciepłolubne bakterie, szczególnie istotne dla przemysłu soków owocowych. Badania wykazały, że mikroorganizmy te są odpowiedzialne za produkcję dużych ilości gwajakolu, nadającego sokom nieprzyjemne posmaki. Za najpowszechniejszy gatunek z rodzaju Alicyclobacillus uważany jest Alicyclobacillus acidoterrestris, ale z zepsutych produktów izolowano także inne gatunki, np. Alicyclobacillus acidocaldarius. Powszechnie stosowane techniki pasteryzacji nie dezaktywują zarodników (spor) Alicyclobacillus, wręcz przeciwnie, wzrost temperatury może je aktywować.
Tradycyjne metody hodowli w celu wykrycia obecności Alicyclobacillus zalecane przez Międzynarodową Federację Producentów Soków Owocowych (IFU 12 method) wymagają hodowli mikroorganizmów na odpowiednich pożywkach. Procedury identyfikacyjne trwają około dwóch tygodni. Czas oczekiwania na wynik jest zatem dość długi, co ma szczególne znaczenie w przypadku eksportu koncentratów owocowych. Technika stosowana przez Centrum Diagnostyki Molekularnej Exon umożliwia wykrywanie bakterii z rodzaju Alicyclobacillus dużo szybciej. Opiera się na bezpośredniej identyfikacji fragmentu DNA bakterii z zastosowaniem wysoce specyficznych sond. Wiarygodne wyniki możemy uzyskać już po trzech dniach wzbogacania. Analizy przeprowadzane są na próbkach wody, surowca, próbach środowiskowych z linii produkcyjnych, jak również w gotowych sokach owocowych i koncentratach.
Więcej informacji na Wyślij e-mail