Wyślij e-mail
Cel szkolenia:
Celem szkolenia jest nabycie umiejętności przeprowadzania audytów wewnętrznych systemu HACCP. Szkolenie przeznaczone jest dla kadry zaangażowanej w realizację działań systemowych HACCP. Wszystkie osoby odpowiedzialne za wdrażanie systemu HACCP (zespół ds. HACCP , wybrani pracownicy) powinny posiadać umiejętność przeprowadzania auditów. Umiejętność ta musi być udokumentowana m.in. na podstawie zaświadczenia o odbyciu szkolenia.
Szkolenie przygotowuje uczestników do pełnienia funkcji audytora wewnętrznego systemu HACCP. Zapozna z technikami audytowania, zasadami przygotowania, przeprowadzania i dokumentowania audytu.
Dla kogo jest to szkolenie
- Dla osób związanych z produkcją, przechowywaniem i sprzedażą produktów żywnościowych;
- Dla osób odpowiedzialnych za wdrożenie i utrzymanie systemu;
- Dla osób, które będą przeprowadzać audity wewnętrzne;
Ponadto każdy uczestnik otrzyma komplet materiałów szkoleniowych.
PROGRAM SZKOLENIA:
Dzień I
I. POLSKIE I UNIJNE WYMAGANIA PRAWNE W ZAKRESIE ZAPEWNIENIA BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO ŻYWNOŚCI
- Przepisy Ustawy o żywności i żywieniu oraz rozporządzeń szczegółowych odnoszących się do bezpieczeństwa produkcji i obrotu żywnością,
- Wymagania instytucji kontrolnych w praktyce działalności przedsiębiorstw,
- Odpowiedzialność producenta / handlowca.
II. ZASADY DOBREJ PRAKTYKI PRODUKCYJNEJ (GMP) I DOBREJ PRAKTYKI HIGIENICZNEJ (GHP) W PRODUKCJI I OBROCIE ŻYWNOŚCIĄ
- Rodzaje zagrożeń żywności i ich źródła,
- Źródła zakażeń i zatruć pokarmowych oraz główne choroby przenoszone drogą pokarmową,
- Obszary funkcjonowania zasad GHP,
- Obszary funkcjonowania zasad GMP,
- Sporządzanie procedur, instrukcji i rejestrów jako warunek prawidłowej kontroli wewnętrznej w zakładzie, zgodnie z omówionymi zasadami GHP i GMP.
III. PODSTAWOWE INFORMACJE NT. SYSTEMU HACCP
- Znaczenie systemu dla bezpieczeństwa żywnościowego konsumentów,
- Historia i terminologia systemu HACCP,
- 7 zasad systemu HACCP,
- 12 etapów wdrażania systemu HACCP - czyli, jak poruszać się po systemie podczas wdrażania poszczególnych zasad.
Dzień II
IV. AUDYTOWANIE SYSTEMU HACCP
- Audyt: terminologia, rodzaje, cele, obowiązki stron audytu.
- Wymagania stawiane audytorom, kompetencje, Kodeks audytora.
- Techniki audytowania - ich rodzaje i zastosowanie.
- Kryteria planowania audytów wewnętrznych.
- Zasady przygotowania i przeprowadzania audytu.
- Zasady analizy i kwalifikacji wyników audytu - niezgodności, spostrzeżeń, obszarów doskonalenia.
- Zasady przygotowywania raportów z audytów, ich role w systemie zarządzania jakością.
- Działania poaudytowe.
V. CERTYFIKACJA SYSTEMU HACCP
- Certyfikacja – na czym polega?,
- Wybór jednostki certyfikującej,
- Przygotowanie do certyfikacji.
Osoba prowadząca szkolenie - mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, trener systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP, GHP, GMP, posiadający doświadczenie auditowania systemu HACCP oraz wdrażania systemów jakości.
Informacje organizacyjne:
- Termin szkolenia podany na stronie głównej Centrum EDOOR: Wyślij e-mail
- Czas trwania: 2 dni
- Grupa szkoleniowa: 10 - 15 osób.
- Szkolenie odbędzie się w siedzibie firmy EDOOR: ul. Stefana Okrzei 102 F, 07-202 Wyszków.
- Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe. Szkolenie zakończy się uzyskaniem certyfikatu uczestnictwa w szkoleniu.
- Cena uczestnictwa jednej osoby w szkoleniu: 300, - PLN (brutto).
- Zainteresowanych bazą noclegową prosimy o kontakt. Z przyjemnością udzielimy Państwu informacji o możliwości zakwaterowania w Wyszkowie.
W cenę wliczone są: materiały szkoleniowe, imienny certyfikat
ukończenia szkolenia oraz przerwy kawowe.
Uprzejmie zachęcamy do pobrania i dokładnego wypełnienia Wyślij e-mail , zawierającego zasady współpracy oraz procedurę dalszej rejestracji uczestnika szkolenia.
Wypełniony formularz zgłoszeniowy prosimy przesyłać na adres e-mail: Wyślij e-mail lub faksem pod numer: (029) 742 69 80. W odpowiedzi otrzymają Państwo od nas potwierdzenie wstępnej rejestracji uczestnika szkolenia. Pełna rezerwacja miejsca na szkoleniu następuje po dokonaniu wpłaty na konto Centrum EDOOR.
ZAPRASZAMY DO SKORZYSTANIA Z NASZEJ OFERTY!
Szkolenie organizowane we współpracy z Centrum Rozwoju Gospodarczego.
Zapraszam serdecznie do kontaktu poprzez formularz.
Oddzwonię lub odpiszę niezwłocznie.