HISTORIA
W Alejach Ujazdowskich pod numerem 24 w Warszawie, nieopodal Placu Trzech Krzyży zwraca uwagę
kamienica zwana od stulecia "domem pod gigantami". Dwóch mocarnych atlasów dźwiga balkon nad bramą wjazdową do "kamienicy Strzałeckiego" - znanej także i pod tą nazwą od nazwiska jej fundatora, wielkiego patrioty, uczestnika powstania styczniowego. Dom ten, podręcznikowy przykład architektury zmodernizowanego klasycyzmu,
to jeden z nielicznych zachowanych dziś zabytków. Powstała w latach 1905-1907, według planów Władysława Marconiego i projektu fasady samego właściciela.
Antoni Jan Strzałecki był malarzem, ale zasłynął także jako kolekcjoner i konserwator malarstwa ściennego.
W mieszkaniu w Alejach Ujazdowskich Strzałecki wraz z rodziną zajął apartament po lewej stronie bramy wjazdowej. Reprezentacyjny charakter kamienicy i świetna lokalizacja nadawały jego kolekcji obrazów, militariów, porcelany, mebli, miniatur oraz szkieł najlepszą oprawę.
Ta ogromna kolekcja pozostała dziś jedynie we wspomnieniach. Dużą jej część Jan Strzałecki przekazał do Muzeum Narodowego i Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. Reszta zaginęła podczas drugiej wojny światowej. Co pozostało?
Zachowały się osiemnastowieczne parkiety i supraporty zainstalowane tam przez właściciela. Na gości restauracji "Pod Gigantami", która mieści się dziś w dawnym apartamencie Strzałeckiego spogląda Stanisław August pędzla Bacciarellego. To już ostatni świadek minionych lat i epoki, której ducha przywołuje jeszcze specjalna potrawa - "Wachlarz z łosia dziadka Strzałeckiego", ponoć ulubione danie gospodarza.
MENU
Przystawki:
Befsztyk tatarski z polędwicy wołowej
Carpaccio z polędwicy wołowej z karczochami
Carpaccio z okonia i łososia
Krewetki zawijane w szynkę parmeńską
Talerz warzyw grilowanych
Boczniak w polewie balsamiczno - octowej
Sałata z kozim serem i grzankami
Sałata z marynowanego łososia
w polewie jogurtowo - pomarańczowej
Pierożki szpinakowe w fondue serowym
Gnocchi w sosie gorgonzolowy
Zupy:
Krem czosnkowy
Krem pomidorowy
Krem borowikowy w aromacie trufli
Czerwony barszcz z uszkami
Polski żur z borowikami
towo - pomarańczowej
Pierożki szpinakowe w fondue serowym
Gnocchi w sosie gorgonzolowym
Mięsa:
Wachlarz z łosia Dziadka Strzałeckiego
Płatki z polędwicy wołowej w occie balsamicznym
Wachlarz z jelenia w sosie chassis
Comber jagnięcy w skorupce ziołowej
Pierś z kaczki w sosie cytrynowo - miodowym
Pierogi z mięsem
Desery:
Semi - fredo w sosie czekoladowym
Tiramisu
Bavarois jogurtowe na sosie malinowym
Francuski creme brulée
Sorbet cytrusowy z wódką
Tort bezowowo - wiśniowy
w sosie waniliowym
Ryby:
Ryba maślana w sosie bazylikowym
Sola w cukini na białym sosie
Risotto krewetkowo - szpinakowe
Alkohole:
SZAMPANY/CHAMPAGNE
SZAMPANY ROCZNIKOWE (butelki kolekcyjne)
MARKOWE WINO MUSUJĄCE/SPARKLING WINE
WINA BIAŁE I RÓŻOWE/WHITE & ROSE WINE
WINA CZERWONE
WINA DESEROWE/DIGESTIVE
LIKIERY/WÓDKI SŁODKIE
ZAPRASZAMY!
Zapraszam serdecznie do kontaktu poprzez formularz.
Oddzwonię lub odpiszę niezwłocznie.