Na fermie znajduje się ok. 100 strusi przy czym co ważne nasze stado podstawowe to jeden do jednego ( 5 samców i 5 samic ). W najbliższym czasie zamierzamy stworzyć specjalny wybieg wraz ze sklepikiem na którym będzie można oglądać strusie w całej okazałości, kupić pamiątki i zrobić niezapomniane zdjęcia.
Wraz z rosnącą popularnością chowu strusi na świecie zdecydowanie wzrosły możliwości ich wszechstronnego wykorzystania. Ptaki te dostarczają mięso, skórę, jaja, pióra, a także inne produkty o mniejszym znaczeniu. Jednym z głównych kierunków chowu strusi jest pozyskanie mięsa zwanego strusiną. Zapotrzebowanie na to mięso stale rośnie. Podstawowymi zaletami strusiny są ej wysokie walory smakowe, stosunkowo niska kaloryczność oraz niewielką zawartość cholesterolu i tłuszczu. Mięso jest koloru czerwonego, podobne do polędwicy wołowej i cielęciny.
Mięso jest kruche i smaczne , a jednego strusia ważącego ok. 100 kg uzyskuje się 40 kg dobrego mięsa. Największą masę mięsa dostarcza udo, które może ważyć nawet do 30 kg oraz tylne szynki. Obok mięsa bardzo cennym strusim produktem jest skóra. Wartość skóry to połowa wartości całego ptaka . Obecnie skóra strusia uważana jest za produkt najwyższej jakości i bywa porównywana z luksusowymi skórami krokodyli i słoni .Ceni się ją nawet wyżej między innymi z racji większej wytrzymałości i odpornością na działanie wody, jak również za jej naturalną fakturę zewnętrzną. Wytwarza się z niej całą gamę galanterii skórzanej, począwszy od butów, a na portfelach skończywszy, więcej informacji znajdą państwo w dziale o strusiach.
OFERUJEMY DO SPRZEDAŻY
1. Inkubator IN72A ( 3 letni cena 6000 zł ) |
Posiadamy również specjalistyczny sprzęt do inkubacji jaj strusich dzięki czemu możemy zaoferować klientom którzy zakupią u nas jaja inkubacje i wylęg tych że jaj. Zapewniamy pomoc dla wszystkich którzy myślą o założeniu własnej hodowli strusi i zachcą z nami współpracować , oferujemy wsparcie przy organizacji fermy jak i całą naszą wiedzę praktyczną która na pewno pozwoli państwu na stworzenie własnej doskonale funkcjonującej fermy