Zarodowa hodowla owiec została wprowadzona w 1976 roku. Na suchym, piaszczystym terenie folwarku Wydartowo II, zbudowano owczarnię na 1.800 matek z przychówkiem. Owce zakupiono z ośrodków hodowlanych HZZ oraz PGR Pudliszki. Łącznie zakupiono 1.663 matki. Materiał hodowlany sprowadzony z różnych owczarni był dość mocno zróżnicowany. W wyniku konsultacji z OSHZ w Poznaniu oraz Instytutem Zootechniki, jako kierunek hodowlany przyjęto typ mięsny. Duże zróżnicowanie stada umożliwiło skuteczną selekcję w kierunku użytkowości mięsnej, a także plennej.
Decyzją Centralnej Stacji Hodowli Zwierząt w Warszawie z dnia 19 kwietnia 1983, owczarnia w Wydartowie II została uznana jako centrum hodowlane w kierunku mięsnym. Program centrum opracował i kierował nim prof. dr Jędrzej Krupiński z Instytutu Zootechniki w Krakowie. Umiejętnie prowadzony dobór i selekcja w następnych latach, przyniosły bardzo dobre wyniki. Owczarnia już w krótkim czasie znalazła się wśród najlepszych w kraju, dostarczając na rynek dużo materiału hodowlanego.
Na wystawach regionalnych i krajowych, owce pochodzące z Wydartowa zawsze należą do najlepszych.
I tak na przykład w 1987 roku na Krajowej Wystawie Zwierząt Hodowlanych, stawka 5 szt. maciorek uzyskała I miejsce i złoty medal. Indywidualnie uzyskano 5 pierwszych lokat.
Na regionalnych i krajowych wystawach zwierząt hodowlanych, nasze owce wielokrotnie uzyskiwały tytuły championów :
Doskonalenie hodowlane owiec prowadzi do uzyskiwania coraz lepszych wyników produkcyjnych.
Wyszczególnienie | Ilość | Płodność w % |
Plenność | Odchów jagniąt w % |
Użytkowość rozpłodowa |
---|---|---|---|---|---|
Merynos polski (MP) | 108 | 89,8 | 1,32 | 92,4 | 124 |
Merynos polski plenny (MPp) | 110 | 92,1 | 1,58 | 93,0 | 133 |
MP x Charollaise | 206 | 95,5 | 1,41 | 93,0 | 116 |
MP x (Charollaise x MP) | 104 | 91,0 | 1,28 | 96,0 | 112 |
Charollaise | 230 | 84,1 | 1,54 | 81,5 | 106 |
Suffolk | 127 | 92,5 | 1,52 | 83,1 | 112 |