Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztuka

"Sklep" w artykułach z kategorii Gastronomiczne

Dodaj zlecenie
  • 3 przepisy na korzenne drinki z whiskey

    Autor: DarthLemon   |   30 wrz 2015, 8:51   |   Dział: Artykuły
    Jesień nieubłaganie wkrada się w nasze życie. Wraz z nią przychodzą chłodniejsze, często deszczowe dni. Warto więc znaleźć swoje sposoby na rozgrzanie się. Jednym z nich są z pewnością korzenne drinki, których podstawowym składnikiem jest irlandzka whiskey. Ich intensywny i egzotyczny smak pozwoli zapomnieć o chłodzie. Oto niektóre z nich:
  • Tradycyjne espresso i delikatne cappuccino

    Autor: KarolinaDziedzic   |   26 sty 2015, 13:10   |   Dział: Artykuły
    Tradycyjne espresso i delikatne cappuccinoJednym ze zdecydowanie najpopularniejszych rodzajów kawy jest typowa kawa z Włoch, która w szczególności stosowana jest w powszechnych lokalach gastronomicznych typu restauracje czy kawiarnie, gdzie dostępne są rozmaite odmiany owego naparu od tradycyjnego espresso, przez modne latte i na delikatnym cappuccino skończywszy.
  • Z piwniczki babuni pomysły na zastosowanie przetworów

    Autor: DarthLemon   |   23 sty 2015, 15:06   |   Dział: Artykuły
    Z piwniczki babuni  pomysły na zastosowanie przetworówDawno, dawno temu, gdy na półkach sklepowych nie znajdowało się jeszcze wszystko, czego tylko brzuszek zapragnie, nasze zaradne prababcie odkryły proceder, który zrewolucjonizował światową kuchnię robienie przetworów. Nie jest pewne kiedy to się stało, ani której z babć przypisać tę zasługę, jednak najpewniej była to po prostu Ewa, żona Adama.
  • Czekolada do picia - jak przygotować ją w domu?

    Autor: DarthLemon   |   15 sty 2015, 12:40   |   Dział: Artykuły
    Parujący kubek słodkiego i rozgrzewającego napoju. Słodki smak na języku, przełamany nutą ostrości, owocowy aromat lub wyrazisty zapach przyprawy korzennej. Gęsta, z dodatkiem bitej śmietany lub gałką lodów. Co może być lepszego w mroźne, jesienne dni, kiedy wracamy zziębnięci do domu i mamy ochotę na zastrzyk energii, łyk czegoś ciepłego i znakomitego w smaku? Mowa o gorącej czekoladzie do picia. Nie musimy kupować gotowych saszetek możemy z łatwością przygotować ją sami, uzyskując wymarzony smak i konsystencję, umilając słodkie chwile dodatkami do czekolady owocami, lodami czy przyprawami.
  • Czekoladowa tradycja na świecie

    Autor: DarthLemon   |   15 sty 2015, 11:56   |   Dział: Artykuły
    Co kraj, to obyczaj brzmi znane nam wszystkim przysłowie. Każde państwo posiada własne zwyczaje i tradycje związane z rozmaitymi wydarzeniami i świętami. Okazuje się, że pomimo wielu dzielących je różnic, istnieje kilka elementów, które je łączą. Jednym z nich jest obecność czekolady.
  • Funkcjonalna kuchnia w lokalu gastronomicznym to dziś nie problem

    Autor: PurePoison   |   20 lut 2013, 9:50   |   Dział: Artykuły
    Funkcjonalna kuchnia w lokalu gastronomicznym to dziś nie problemWłaściciel każdego profesjonalnego lokalu gastronomicznego powinien inwestować w rozwój swojego przedsiębiorstwa. Jeżeli zaniecha tego typu działań, nie będzie mógł niestety liczyć na osiągnięcie spodziewanych efektów i sukcesu, który jest najbardziej obiektywnym miernikiem naszych wszystkich przedsięwzięć.