Certyfikat jest urzędowym dokumentem potwierdzającym stan faktyczny. Jest on wydany lub nadany zgodnie z zasadami systemu jakim jest certyfikacja, wskazujący na to, że zapewniono odpowiedni stopień zaufania oraz, że należycie zidentyfikowany wyrób, proces lub usługa są zgodne z ustaloną normą lub innymi wymaganymi dokumentami.
Certyfikacja polega na tym, że odpowiednia organizacja przyznaje pisemne zaświadczenie, które posiada formę certyfikatu. Stwierdza ono, że dany wyrób, proces, usługa lub osoba spełnia wymagania, które są zgodne z daną normą lub standardem.
Istnieje wiele rodzajów certyfikatów, na przykład:
• Certyfikat jakości – informuje o tym, że przedsiębiorstwo wdrożyło system zapewnienia jakości,
• Certyfikat pochodzenia towarów – potwierdza fakt, że towar którego dotyczy był wyprodukowany w państwie, z którego jest dostarczony,
• Certyfikat bankowy – potwierdza założenie w banku lokaty kapitałowej,
• Certyfikat lotniczy – jest to świadectwo zdolności do lotu statku powietrznego,
• Certyfikat okrętowy – stwierdza do którego państwa należy statek wodny, po dokonaniu inspekcji statek otrzymuje certyfikat bezpieczeństwa,
• Certyfikat bezpieczeństwa – oświadcza przeprowadzenie przez właściwe organy inspekcji, która dotyczy stanu technicznego urządzeń,
• Certyfikat zgodności – formalne uznanie, że system jakości jest zgodny z wymaganą formą.
Badania to eksperymentalne lub teoretyczne prace podejmowane przede wszystkim w celu zdobycia nowej wiedzy o podstawach zjawisk i obserwowalnych faktów bez nastawienia na konkretne zastosowanie lub wykorzystanie.
Atest jest dokumentem, który zaświadcza o określonej jakości dostarczonego materiału. Jest on wystawiany przez wytwórcę lub instytucję upoważnioną do oceny jakości na życzenie odbiorcy. Atest jest często spotykany w branży spożywczej i określa on jakość danego produktu spożywczego. Zostaje on wystawiany przez instytucje i zakłady specjalnie do tego upoważnione.