Pakowanie polega na umieszczeniu artykułu w opakowaniu chroniącym go przed działaniem czynników zewnętrznym (takim jak na przykład opady atmosferyczne), a także na nadaniu mu określonej formy. Pakowanie ma na celu zapewnienie bezpiecznej dostawy towaru od miejsca zapakowania do miejsca odbioru przez konsumenta.
Proces pakowania obejmuje operację wypełnienia opakowania pakowanym produktem. Dodatkowo do tego procesu zalicza się również wiele innych operacji wykonywanych przed napełnieniem i po zamknięciu opakowania. Do tych pierwszych można zaliczyć działania takie jak: przygotowanie produktu i opakowania do pakowania, przygotowanie pomieszczeń, podawanie i dozowanie. Do czynności wykonywanych po zamknięciu opakowania można zaliczyć kodowanie, etykietowanie i znakowanie opakowań.
• Blister- pack – jest to twarda, przezroczysta folia termoplastyczna w kształcie wyrobu,
• Flowpack – maszyna w poziomie formuje rękaw, napełnia go produktem i zamyka,
• Transpack – maszyna w pionie formuje rękaw, napełnia go produktem i zamyka,
• Skin-pack – polega na umieszczeniu wyrobu na podkładce przykryciu go rozgrzaną folią, a następnie usunięciu powietrza z przestrzeni między folią, a podkładką,
• Tetra-pack – opakowania są formowane z tektury, które wewnątrz pokryte są polietylenem (stosowane do pakowania napojów, mleka, soków),
• System toreb płaskich zgrzewanych na wszystkich krawędziach,
• System pakowania w uprzednio przygotowane wykroje (kliklok, glolok, stalox, hermeted).
Wysyłka następuje w momencie, w którym magazynier skompletował wszystkie produkty, spakował je w jedną paczkę, właściwie ją oznaczył, a następnie przekazał kurierowi bądź innemu podmiotowi odpowiedzialnemu za dostarczenie paczki.