Dziś wiele osób zwraca uwagę na to co je. Wiele posiłków zawiera dużo konserwantów i niepotrzebnych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większe znaczenie do tego, jak produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W pomieszczeniach , gdzie przetwarzana jest żywność dobrze jest stosować ozonator. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub likwiduje całkowicie zapach mięsa, które się psuje. Dodatkowo ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu szczury i myszy. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeżeli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest robiona właśnie z niej. Ciężko już dziś kupić chleb, który jest robiony tylko z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest produkowana jedynie dla osób, które chcą schudnąć, ale także dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.