W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je. Sporo posiłków zawiera dużo konserwantów i niepotrzebnych dla zdrowia substancji. Przywiązuje się też większe znaczenie do tego, jak produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia wytwarzania i przeróbki począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W pomieszczeniach produkcyjnych warto używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się też lub likwiduje całkowicie odór psującego się mięsa. Ponadto ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy oraz gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz większa liczba posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, a niestety większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Ciężko już dziś dostać chleb, który jest robiony tylko z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest produkowana jedynie dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale także dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.