Dziś coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je. Sporo produktów posiada dużo konserwantów i niepotrzebnych dla zdrowia substancji. Przywiązuje się też większą uwagę do tego, w jaki sposób wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W pomieszczeniach , gdzie produkowana jest żywność dobrze jest stosować ozonator. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub likwiduje całkowicie zapach mięsa, które się psuje. Ponadto ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy oraz gryzoni typu myszy i szczury. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeżeli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Dziś ciężko jest dostać chleb, który jest wyrabiany jedynie z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona jedynie dla osób, które chcą schudnąć, ale również dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.