Magazyn jest to jednostka funkcjonalno-organizacyjna przeznaczona do magazynowania dóbr materialnych (zapasów) w wyodrębnionej przestrzeni budowli magazynowej według ustalonej technologii, wyposażona w odpowiednie środki techniczne, zarządzana i obsługiwana przez zespół ludzi. Podstawowymi zadaniami realizowanymi przez magazyn są składowanie towaru i działania manipulacyjne.
Magazynowanie to zespół czynności związanych z czasowym przyjmowaniem, składowaniem, przechowywaniem, kompletowaniem, przemieszczaniem, konserwacją, ewidencjonowaniem, kontrolowaniem i wydawaniem dóbr materialnych (zapasów).
Magazynowanie spełnia wiele ważnych funkcji, między innymi pozwala skoordynować wielkość podaży i popytu, zredukować koszty transportu, wspomagać procesy produkcyjne i marketingowe.
Składowanie zapasów w magazynie to fizyczne przechowywanie zapasów w celu sprzedaży lub wykorzystania do dalszego przetwarzania. W zależności od zastosowanych stref składowania wyróżnia się różne sposoby składowania. Składowanie jest jedną z faz procesu magazynowania. Obejmuje ono:
• odbiór towarów ze strefy przyjęć,
• rozmieszczenie towarów w strefach składowych podzielonych w zależności od typu jednostki ładunkowej w składowaniu, wielkości obrotu grupy asortymentowej, wymogów przechowalniczych,
• przekazanie towarów do strefy kompletacji.
Przykładowymi metodami składowania są: FIFO, LIFO, FEFO, LOFO, HIFO.
Zasady odpowiedniego składowania:
• rozdzielenie towarów według grup asortymentowych,
• zabezpieczenie przed wzajemnym niekorzystnym oddziaływaniem towarów o odmiennych właściwościach,
• rozmieszczenie towarów pod względem masy, np. ciężkie towary na dole, lżejsze do góry,
• zapewnienie wymaganych warunków fizycznych, chemicznych i biologicznych przechowywania,
• zabezpieczenie towaru przed szkodnikami, stosowanie właściwej techniki i technologii składowania,
• zapewnienie dostępu do towarów,
• zapewnienie prawidłowej rotacji towarów,
• utrzymanie higieny pomieszczeń,
• bezpieczeństwo pracy osób obsługujących obiekty magazynowe,
• zapewnienie prawidłowej rotacji towarów,
• inwentaryzacja,
• kontrola okresowa.