FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Regeneracja opon

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • 007 31 gru 2010, 11:09
    Czy opłaca się regeneracja opon czy lepiej pomyśleć o nowych. Bieżnik jest trochę zdarty, a jakieś tam przepisy mówią ile powinien wynosić bieżnik, aby niebieski nie wlepił mandatu.
  • Megawacik 31 gru 2010, 14:07
    to zależy co to za opona, typ pojazdu i czy ogumienie było już regenerowane.
    Zdarty bieżnik to dłuższa droga hamowania, więc na czym tu oszczędzać, na sobie i swoim życiu.
  • 007 4 sty 2011, 11:13
    Zwykłe opony w samochodzie, nie były jeszcze regenerowane dlatego właśnie nie wiem czy kupić nowy komplet czy co.
  • Tirowiec 4 sty 2011, 12:02
    Koszty regeneracji opony są o połowę mniejsze niż zakup nowego ogumienia, a na regenerowanej oponie można przejechać niemal tyle samo kilometrów co na nowej. Z reguły firmy transportowe korzystają z tego rozwiązania.
    Też zależy od stanu opony. Jeśli jest stara to nie warto i tak właśnie myślę.
  • Mieciozawodowiec 4 sty 2011, 12:49
    Wady opon bieżnikowanych są takie:

*krótszy przebieg do wymiany niż opony nowe,*
    niektóre właściwości opony (głość, przyczepność, precyzja kierowania) mogą być gorsze niż w przypadku nowych opon.

Współczesne opony osobowe są konstruowane jako opony "o jednym życiu”.
  • PanSamochodzik 4 sty 2011, 13:55
    A wiecie ile kosztuje wymiana opony w Bugatti Veyron

To wam powiem, ponad 14 tys. euro za sztukę.
  • Atomowiec 4 sty 2011, 14:28
    Dzięki za cenne info. Samochodu Bugatii ja nie mam i mieć nie będę i pewnie "007" też nie. Może jakiś model w skali 1 do 10.
  • MisterT 4 sty 2011, 15:26
    A wiecie, że jak Policjant złapie kierowcę i wykryje, że bieżnik ma mniej niż 1,6 mm głębokości (czyli łysa opona) to na miejscu może zatrzymać samochód i wezwać holownik.
    A i jeszcze mandat wlepi chyba do 500 zł. A komplet opon to wydatek 800 zł. Opłaca się?
  • PanSamochodzik 4 sty 2011, 18:25
    MisterT napisał:A wiecie, że jak Policjant złapie kierowcę i wykryje, że bieżnik ma mniej niż 1,6 mm głębokości (czyli łysa opona) to na miejscu może zatrzymać samochód i wezwać holownik.
    A i jeszcze mandat wlepi chyba do 500 zł. A komplet opon to wydatek 800 zł. Opłaca się?
    Potwierdzam. Policja w takim przypadku ma praco odholować pojazd na parking i chyba zatrzymać dowód rejestracyjny.
    We Francji też grozi kara kierowcy, jeśli opony mają bieżnik o głębokości mniejszej niż 1,6 mm.
  • Wzornik 4 sty 2011, 21:51
    Holowanie to koszt 250-300 zł jak nie więcej, do tego po 40 zł za dobę parkingu. Nie wspomnę o mandacie i straconym czasie. Koszty mogą wynieść nawet 1000 zł.
    A jeśli auto służy w firmie to łatwo policzyć straty. Skoro auto stoi na parkingu to firma nie zarabia.
1 2 z 2  
Branża przemysłowa i rzemieślnicy - dyskusje na forum