Dzień dobry. Od początku tego roku jestem na emeryturze. Pojawila się możliwość dorobienia trochę pieniążków, z której chcialabym skorzystać. Wiadomo, przyda się każdy grosz. Nie wiem tylko ile można sobie zarobić będąc na emeryturze. Nie chciałabym żeby mi przepadły te dodatkowe dochody jak przyjdzie co do czego dlatego będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś zechce mi pomóc.
Ograniczenia w uzyskiwaniu dochodów dotyczą głównie osób na wcześniejszej emeryturze. Z tego co wiem, po osiągnięciu wieku emerytalnego, czyli 60 lat dla kobiet i 65 dla mężczyzn, można mieć dochody bez limitu, z jakiejkolwiek działalności.
Witam, w przypadku renty lub wcześniejszej emerytury można dorobić do 70% wysokości średniego wynagrodzenia. Jeżeli Twój dochód wyniesie od 70% d o130% tej kwoty, to świadczenie zostaje pomniejszone o kwotę, która jest nadwyżką w stosunku do tego wynagrodzenia. Mówiąc innymi słowy - o kwotę przekroczenia. Czyli np jeśli ten limit wynosi np 2.238,50 zł, a zarobi pani 2.400 zł, to potrącą z emerytury różnicę tych kwot czyli 161,50 zł. (Limitem jest to 70% średniego wynagrodzenia)
Na stronie ZUSu: http://www.portalzus.pl/235703_ile_mozna_dorobic_aby_nie_utracic_emerytury_lub_renty_od_1_wrzesnia_2010_r.html zawsze najświeższe dane