-
Są ludzie i ludziska. Nieraz ktoś pisze na różnych stronach internetowych niestworzone rzeczy na mój temat. Jestem przekonany, że to ktoś znajomy bo podaje wiele szczegółów ale wypaczonych. Nie wiem jak tego kogoś namierzyć, aby przestał wypisywać te rzeczy. Do kogo mam się zwrócić o pomoc.
-
-
Idź na Policję i zgłoś sprawę.
-
A dokładniej to co mam zrobić. Wydrukować te wpisy czy co.
-
Twoje wydruki będą mało wiarygodne, ale można je dołączyć do wniosku.
Na podsatwie art 488 par 1 kodeksu postępowania karnego poproś Policję o zabezpieczenie dowodów - podaj linki do strony i komisarz je zobaczy.
Policja ma prawo żądać udostępnienia adresów IP na podstawie których namierzy piszącego. Gorzej, jeśli wpisy dokonywano z kawiarenek internetowych. Wtedy możliwość wykrycia sprawcy spada prawie do zera.
-
OpenUser dobrze radzi, na Policję. Jak uda się namierzyć gościa, to do sądu z nim. Za 300 zł zakładasz prywatną sprawę w sądzie karnym - art 212 par 2 kodeksu karnego, przedstawiasz dowody i koleś ma przechlapane. Sąd skarze go z wpisem do KRS i może jeszcze zasądzi jakąś nawiązkę pieniężną.
Mój znajomy tak miał. Były wspólnik go chciał oczernić i wpadł.
-
-
Pomówienia w Internecie to również częsty problem firm. Wiadomo konkurencja nie śpi i stara się oczerniać.
Tak samo będzie w przyszłości ze stalkingiem. W kodeksie karnym mają się pojawić dwa artykuły 190a oraz 41a.
Ten pierwszy służy do tego, aby sąd zakał zbliżania się do kogoś. Ten drugi umożliwi organom ścigania zbieranie informacji o stręczycielu. Do tej pory policja i prokuratorzy są bezsilni w przypadku nękania SMSami czy głuchymi telefonami.