Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Nowe uprawnienia rowerzystów od 21 maja, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Nowe uprawnienia rowerzystów od 21 maja

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Bracho6 16 maj 2011, 23:54
    Ja też nie widziałem żadnej "śluzy" na drodze, ale znalazłem takie zdjęcie

Nie wiem gdzie fotka została strzelona ale raczej nie w Polsce.
  • TopGun 17 maj 2011, 6:47
    Oto jakie główne zmiany wprowadziła nowelizacja kodeksu drogowego:

Rowerzysta, z zastrzeżeniem kilku warunków, ma prawo jechać OBOK innego rowerzysty.

Rowerzysta ma prawo przewozić dziecko w specjalnie do tego przystosowanej przyczepce rowerowej.

Rowerzysta w wyjątkowych sytuacjach ma prawo poruszać się po chodniku.

Rowerzysta ma prawo zatrzymywać się obok innych rowerzystów (nie za nimi), na wlocie skrzyżowania w tzw. śluzie rowerowej.

Rowerzysta ma prawo bezpośrednio przed skrzyżowaniem lub na skrzyżowaniu, jechać środkiem pasa.

Rowerzysta ma prawo do wyprzedzania z prawej strony wolno jadących pojazdów.

Rowerzysta jadący na wprost ma pierwszeństwo przed pojazdem skręcającym.

Co do taryfikatora to chyb ago jeszcze nie ma albo nie potrafię go znaleźć.
  • Hurricane 17 maj 2011, 10:04
    Rodziców na pewno ucieszy wiadomość, że dzieci będą mogły być przewożone zamiast w niewygodnych fotelikach w tzw. przyczepkach rowerowych.

Przepisy zdefiniowały, że przyczepka rowerowa (w zasadzie wózek rowerowy) to pojazd mierzący maksymalnie 90 cm szerokości poruszany siłą mięśni lub pomocniczym silnikiem elektrycznym.

Takie wózki rowerowe to koszt 300-500 zł, w sumie trochę drogo jak na trochę drutu i materiału.
  • Longdroad 17 maj 2011, 13:57
    Wiele rzeczy się zmieniło i np. wprowadzono nową definicję roweru.

Teraz rower to pojazd o szerokości do 90 cm poruszany siłą mięśni lub uwaga... silnikiem elektrycznym o napięci max 48V. Taki silnik może rozpędzić rower do prędkości max 25 km/h.

dokładny zapis ustawowy

wózek rowerowy - pojazd o szerokości
    powyżej 0,9 m przeznaczony do przewozu
    osób lub rzeczy poruszany siłą mięśni
    osoby jadącej tym pojazdem; wózek rowerowy
    może być wyposażony w uruchamiany
    naciskiem na pedały pomocniczy
    napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu
    nie wyższym niż 48 V o znamionowej
    mocy ciągłej nie większej niż 250 W,
    którego moc wyjściowa zmniejsza się
    stopniowo i spada do zera po przekroczeniu
    prędkości 25 km/h

A co jak jak silnik rozpędzi rower do 40 km/k??? Czyżby był wtedy uznawany za ... motor?
  • Valdy 17 maj 2011, 16:03
    TopGun napisał:Rowerzysta w wyjątkowych sytuacjach ma prawo poruszać się po chodniku.
    Te wyjątkowe warunki to zła pogoda jak deszcz, ślizgawizca czy śnieg. Do poruszania się po chodniku ma prawo rodzic lub opiekun opiekujący się dzieckiem do lat 10 jadącym na drugim rowerze.
    Rowerzyści muszą pamiętać, że na chodniku to pieszy jest najważniejszy i nie wolno stwarzać mu zagrożenia poprzez szybką jazdę.

Kodeks drogowy tak to definiuje:

"Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jest dozwolone
    wyjątkowo, gdy:
    1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem;
    2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co
    najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów;
    3) warunki pogodowe zagrażają bezpieczeństwu rowerzysty na jezdni (śnieg, silny wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła), z zastrzeżeniem
    ust. 6."

• SawkaE 20 maj 2011, 13:54
    Na Youtube znalazłam cztery fajne filmiki pokazujące co się zmienia od soboty w stosunku do rowerzystów.

Nowe Prawo - Rowerzysta z Prawej cz. 1, 2, 3 i 4
    http://www.youtube.com/watch?v=h8O2HZle_qg

Zamieszczam tylko jeden link bo pozostałe są widoczne z boku na YT.
  • Fazzy 20 maj 2011, 16:38
    No i takie filmiki jasno obrazują jakie są zmiany.
    Można dużo pisać i nic z tego nie wynika, tu proszę 4 filmiki w przystępny sposób wyjaśniają nowe przepisy.
    To teraz tylko patrzeć na po ulicach rodzice z dzieciakami będą jeździć z przyczepkami. Takie wynalazki to widziałem nad morzem, ale nigdy w mieście.
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum