Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Renty socjalne od 2012

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Renty socjalne od 2012

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • POPIS 31 paź 2011, 11:30
    Czy ktoś się orientuje co zmienia się w rentach socjalnych od 2012 roku.
    Ojciec takie chłopka pytał się o te zmiany, że niby te świadczenia mają być wyższe.
    Ja za bardzo nie orientuję się w tym, ale nie wydaje mi się, aby rząd coś do tego dołożył.
    Na czym niby te zmiany miałyby polegać?
  • Brat_PIT 31 paź 2011, 12:28
    Rząd na pewno nie dołoży bo nie ma z czego.
    Zmienia się tylko limit dorabiana do renty z 30% średniej krajowej do 70%.
    I w sumie to wszystko, bo zasady zawieszania i przyznawania zostają takie same.
  • KruczekPrawny 31 paź 2011, 15:02
    Dokładnie od 1 stycznia 2012 taki rencista będzie mógł dorobić więcej.
    Tylko, że to jakby niezgodne z duchem ustawy o rencie socjalnej.
    Takie renty są przyznawane osobom niezdolnym do pracy, a teraz okazuje się, że są zdolne i mogą zarabiać.
    Dojdzie to takiego kuriozum, że osoba niby niezdolna do pracy będzie miał wyższe dochody niż ktoś zdrowy i mobilny.
  • FinansowyKrawiec 31 paź 2011, 15:59
    W sumie te renty są małe, ale też zastanawiam się komu one są przyznawane.
    Z tego co wiem w ustawie jest zwrot, że rentę dostają osoby niezdolne do jakiejkolwiek pracy. Jakakolwiek to żadna.
    A na te renty idą naprawdę ciężkie miliardy bo są one finansowane z podatków a nie ubezpieczenia w ramach składki rentowej.
  • ManyMoney 31 paź 2011, 18:55
    Znam takie "rencistę" co miał rentę i prowadził działalność gospodarczą, a to dlatego, że była to pierwsza firma i korzystał z obniżonej podstawy oskładkowania. Dzięki temu mógł mieć rentę i zarabiać. Osoba może i chora, ale jakby inwalidztwo niewidoczne, może nawet sprawniejsza niż niejeden Polak.
  • ZUS 31 paź 2011, 20:09
    Zmienia się tylko wysokość limitu dorabiania do 70%. Oznacza to, że taki rencista będzie mógł zarobić ok 2400 zł brutto.
    Jeśli przekroczy granicę renta w całości zostaje zawieszana - w systemie ubezpieczeniowym zostaje tylko proporcjonalnie zmniejszana.
    Był pomysł, aby limit dorabiania zwany pułapką rentową znieść w ogóle, ale to byłoby nadużycie i powodowało dyskryminację. Nagle jedna grupa stałaby się uprzywilejowana w stosunku do renty.
    Też uważam, że te renty powinny zostać zweryfikowane. To niemożliwe aby aż 250 tys. osób raptem było kompletnie niezdolne do pracy.
  • Cash 31 paź 2011, 23:04
    Ustawa została podpisana 19 października i w zasadzie składa się z jednego punktu.
    Trochę to dziwne, że osoby zdolne do pracy są uznawane za niezdolne do pracy i otrzymują pomoc państwa.
    Generalnie to teraz powstały jakby dwie grupy: niezdolni do pracy, ale pracujący oraz niezdolni do pracy i nie pracujący.
    Prawdopodobnie przy odwieszaniu renty ZUS takie osoby wyśle na komisję lekarską a przynajmniej tam powinien zrobić. Może to ukróci ten proceder.
    Jestem za pomocą państwa, ale nie takim osobom. Wybór powinien być taki praca albo renta. Ewentualnie inne niezbędne potrzeby np. sprzęt dofinansowałby jakiś wyspecjalizowany urząd.
  • POPIS 31 paź 2011, 23:58
    Ok dzięki za odpowiedź. Czyli tylko limit wzrasta, a państwo nic nie dokłada.
    Na tych świadczeniach to się nie znam i myślałem raczej o rencie inwalidzkiej.
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum