Czy przedsiębiorca, właściciel małego sklepu może przesłać PIT przez Internet. Problem w tym, że ja nie składałem w zeszłym roku przez Internet i co ja mam wpisać jako dochód z poprzedniego zeznania.
Obecnie za pośrednictwa netu można składać następujące deklaracje podatkowe: PIT-28, PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39, PIT-16A, PIT-19A za 2010 r. oraz wniosek PIT-16.
Co ciekawe w tym roku można składać również korektę zeznania !!!! przez Internet i to za lata wcześniejsze Możliwe jest złożenie korekt następujących deklaracji:
PIT-36, PIT-36L, PIT-37,PIT-38, PIT-39 za rok 2010, PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39 za rok 2009, PIT-37 za rok 2008.
To głupota była aby nie można złożyć korekty przez Internet. Co z tego, że zaoszczędziłeś czas składając deklarację drogą elektroniczną jak przy korekcie należało udać się do urzędu.
Cała procedura składania zeznania podatkowego za pośrednictwem internetu jest banalnie prosta. Wystarczy ściągnąć ze strony www.e-deklaracje.gov.pl, z zakładki „do pobrania” aplikację desktopową e-Deklaracje zainstalować i zacząć wypełniać. Tylko należy później zachować wydruk potwierdzenia złożenia (urzędowe poświadczenie odbioru (UPO) ).
Weryfikacja tożsamości podatnika odbywa się poprzez podanie NIP-u, danych personalnych oraz kwoty przychodu wykazanej w zeznaniu rocznym za 2009 r. Jeśli ktoś nie składał PIT przez net tylko tradycyjnymi metodami to jako kwotę przychodu z zeszłego roku wpisuje zero (czyli 0).